Bursa a crescut joi şi a recuperat o parte din corecţia din precedentele două şedinţe

Bursa a crescut joi cu 1,26% şi a recuperat o parte din corecţia din precedentele două şedinţe, de 1,6%, în linie cu pieţele externe, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să conducă detaşat în topul lichidităţii.

Urmărește
5 afișări

În prima oră piaţa a avansat cu 0,9%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat mai accelerat şi au ridicat indicele BET-FI cu peste 2% faţă de ziua anterioară. Ulterior, până în ultima jumătate de oră preţurile au variat uşor în jurul valorilor înregistrate la ora 11:00.

După ora 16:00 preţurile şi-au accelerat uşor ascensiunea, iar investitorii au devenit mai activi la tranzacţionare, realizând operaţiuni de 10 milioane lei (2,3 milioane euro), sumă care reprezintă 22% din rulajul şedinţei, de 45 milioane lei (10,7 milioane euro).

Ultimele operaţiuni cu titlurile SIF-urilor au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 3,19%, iar primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate au dus indicele BET cu 1,47% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Totodată, cotaţiile titlurilor companiilor din sectorul energetic au avansat în medie cu 1,34%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în urcare cu 2,07%.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 45 milioane lei (10,7 milioane euro), a fost cu aproape 60% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor de miercuri, de 28,5 milioane lei (6,7 milioane euro).

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune că deşi analiştii se aşteaptă la o evoluţie mai bună a pieţei locale faţă de cea a burselor mature, investitorii sunt încă precauţi ca urmare a problemelor politice din lumea arabă, în strânsă legătură cu preţul petrolului, dar şi a incertitudinii privind ieşirea României din recesiune.

"Cu siguranţă volumele mari (de acţiuni tranzacţionate - n.r) sunt făcute de speculatori, iar în momentul în care ştirile interne şi externe lipsesc, vedem variaţii foarte reduse pe acţiuni, iar aceasta duce şi la apatia investitorilor pe termen scurt. Investitorii aşteaptă certitudini, deoarece au mai fost zvonuri de stopare a declinului economic, care în cele din urmă s-au dovedit a fi false", a declarat Morariu pentru MEDIAFAX.

El crede că rezultatele financiare raportate de companii pentru anul trecut au fost la nivelul aşteptărilor, însă spune că trebuie văzut impactul pe care preţul puternic ascendent al petrolului îl va avea asupra creşterii economice şi asupra performanţelor companiilor.

"În funcţie de evoluţia politică şi economică din următoarea perioadă, atât pe plan intern, cât şi internaţional, putem asista la intrarea sau activarea pe piaţa locală a mult aşteptaţilor investitori străini, care să ducă la majorarea volumele, şi să sperăm că şi a preţurilor", adăugat brokerul.

Acţiunile FP au continuat să fie cele mai tranzacţionate, cu un rulaj de 17,4 milioane lei, şi au asigurat 39% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost eefctuată la 0,616 lei, preţ în creştere cu 0,98%. La finalul sesiunii în piaţă erau afişate ordine de vânzare pentru 13,7 milioane de acţiuni FP, iar la vânzare volumul era de 6,6 milioane de titluri.

Cu acţiunile Fondului au fost realizate şi trei deal-uri, de 4,8 milioane lei, la acelaşi preţ cu cel de la închiderea pe piaţa principală.

Morariu crede că preţul acţiunilor Fondului Proprietatea nu pare foarte interesant în acest moment nici pentru cumpărători, nici pentru vânzători.

"Probabil că unii investitori aşteaptă ca preţul să scadă sub 0,6 lei pentru a cumpăra. Totodată, lipsa ştirilor pe acest emitent a contribuit la lichiditatea şi volatilitatea mai reduse din ultima perioadă", a afirmat brokerul.

Titlurile Fondului au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cu operaţiuni de 5,3 milioane lei şi, respectiv, 4,1 milioane lei. Acţiunile SIF Oltenia au avansat cu 2,34%, la 1,487 lei, iar ultima tranzacţie cu titlurile SIF Moldova a fost realizată la 1,389 lei, preţ în creştere cu 3,27%.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 1,9%. Bursele din Slovenia şi Bulgaria erau în scădere, însă cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici