Bursa a crescut şi vineri, astfel că în această săptămână a avansat cu 2,9%

Bursa a crescut, vineri, cu 0,88%, pentru a patra şedinţă consecutiv, accelerându-şi ascensiunea din această săptămână la 2,91%, iar lichiditatea din ultima sesiune a fost asigurată în proporţie de 38% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV).

Urmărește
4 afișări

În primele două ore majoritatea titlurilor au fost transferate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, deşi pieţele vest-europene au debutat pe creştere. Ulterior, bursa locală s-a recuplat la linia ascendentă a pieţelor externe şi volumele de tranzacţionare au revenit la nivelurile de joi.

Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, crede că cel puţin până la adunările generale ale acţionarilor, majoritatea programate în a doua parte a lunii aprilie, investitorii îşi vor orienta atenţia şi spre acţiuni mai puţin lichide şi care au avansat mai lent în acest an.

"Este posibil să vedem o astfel de mişcare, deoarece unele acţiuni au crescut mult în acest an. Un exemplu sunt titlurile SIF-urilor, care au urcat cu aproximativ 40% de la nivelurile minime din acest an, atinse în luna februarie", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sctorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,96% peste nivelul de joi.

Totodată, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,52%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a încheiat ziua în creştere cu 0,83%.

Analistul crede că investitorii vor avea o reacţie vizibilă în piaţă la momentul prezentării datelor privind evoluţia economiei în primul trimestru dacă va fi infirmată ieşirea din recesiune.

"Datele privind revenirea economiei pe creştere sunt incluse în preţ, însă o eventuală infirmare a aşteptărilor pozitive ar putea contribui la scăderea pe termen scurt a încrederii investitorilor şi, implicit, va duce la corecţii", a explicat Dărăbuţ.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 38,5 milioane lei (9,3 milioane euro), sumă cu 26% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 52,1 milioane lei (12,7 milioane euro).

El crede că rulajul pieţei este încă redus raportat la capitalizare, deşi lichiditatea medie zilnică s-a dublat în acest an faţă de rulajele din 2010, la aproximativ 11 milioane euro, datorită listării Fondului Proprietatea.

"Faptul că valoarea tranzacţiilor s-a dublat este, totuşi, un lucru pozitiv", a adăugat Dărăbuţ.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi Banca Transilvania s-au clasat pe primele poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 9,6 milioane lei şi, respectiv, 4,9 milioane lei. Cotaţia acţiunilor FP a avansat cu 0,33%, la 0,609 lei, iar titlurile băncii au crescut cu 1%, la 1,512 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,9%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau oscilaţii reduse. Cele mai vizibile variaţii erau consemnate de bursele din Bulgaria şi Rusia. Piaţa din Bulgaria era în scădere cu 0,6%, în timp ce bursa din Rusia avansa cu 1,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici