Bursa a crescut uşor, pe o lichiditate asigurată în continuare în principal de acţiunile FP

Bursa a crescut cu 0,33%, în linie cu pieţele externe, însă cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, astfel că titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure cea mai mare parte a rulajului.

Urmărește
9 afișări

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de marţi, însă în cele mai multe cazuri investitorii au introdus ordine pentru volume reduse.

"Cred că bioritmul bursei de la Bucureşti este strâns corelat cu cel al pieţelor importante de acţiuni din Europa, iar spectrul unei reale crize a datoriilor suverane nu a încurajat investitorii să ia expunere pe acţiuni, cu atât mai mult pe pieţele mici. Viteza cu care se vor reduce îngrijorările legate de sustenabilitatea datoriilor unor ţări din zona euro va mişca în sens pozitiv şi interesul pentru pieţele de acţiuni, dar scenariul de bază este unul pozitiv cu o revenire mai lentă a interesului investitorilor decât se anticipa cu trei-şase luni în urmă", a declarat pentru MEDIAFAX şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,37%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,92% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,97%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua în creştere cu 0,73%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 36,7 milioane lei (8,7 milioane euro), sumă cu 23% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro).

"Nu cred că o anume expectativă înainte de oferta Petrom este de natură să explice lichiditatea redusă a pieţei româneşti. Succesul ofertei Petrom va fi condiţionat de nivelul de atractivitate din partea investitorilor instituţionali străini, în bună parte a unora care nici măcăr nu au prezenţă semnificativă pe bursa de la Bucureşti. Ca atare, nu va fi vorba în bună parte de realocarea unor capitaluri de pe piaţa locală, ci miza este către atragerea de capitaluri noi. Cât priveste investitorii români de retail, este greu de crezut că aceştia vor mobiliza sume semnificative raportat la dimensiunea ofertei Petrom de peste 500 milioane euro", a comentat Căruntu.

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat şi miercuri cea mai mare parte a rulajului bursei. Operaţiunile cu aceste acţiuni au cumulat 19,3 milioane lei, respectiv 53% din lichiditatea pieţei. La finalul şedinţei, titlurile Fondului erau cotate la 0,5395 lei, preţ în creştere cu 2,18%.

"Cred că lunile următoare când piaţa va trebui să absoarbă pachetul de 12,5% atribuit foştilor proprietari este o perioadă foarte bună de acumulare de titluri FP, care nu se vor mai tranzacţiona prea mult tmp la un preţ mai mic de 0,55 lei/acţiune. Să nu uităm că de la listare cota investitorilor instituţionali în capitalul FP a crescut de la 19% la peste 31%, deci există un interes foarte clar al instituţionalilor străini pentru FP. Şi micii investitori de retail români ar putea să mizeze pe o astfel de strategie cu condiţia să aibă răbdare şi nervi tari", a afirmat analistul.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 4,4 milioane lei, iar cotaţia a stagnat la 0,381 lei.

"În pofida unor voci tot mai pesimiste, scenariul unei crize de încredere similare celei din 2008 este foarte greu de crezut şi atunci atitudinea faţă de ajustări suplimentare (5%-10%) ale cotaţiilor acţiunilor la BVB trebuie să fie mai degrabă privită ca oportunităţi de cumpărare. Evaluarea actuală a bursei per ansamblu nu indică în nici un fel că ea ar fi scumpă, profitablitatea aferentă anului trecut fiind rezonabilă şi în acord cu faptul că este evaluată în prezent cam la valoarea capitalurilor proprii ale companiilor listate. În plus pentru majoritatea companiilor importante listate nivelul serviciului datoriei este sustenabil raportat la profitabilitatea operaţională", a conchis Căruntu.

La ora 13:33 au fost realizate trei tranzacţii speciale cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5) - 1,7 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,4 milioane lei şi Banca Transilvania (TLV) - 1 milion de lei. Titlurile SIF Oltenia au fost transferate la 1,37 lei, preţ în creştere cu 1,48%, iar deal-ul cu acţiuni SIF Moldova a fost operat la 1,255 lei, cu 1,7% peste ultima cotaţie de marţi.

Pe de altă parte, pachetul de titluri Banca Transilvania a fost cedat la 1,19 lei, preţ cu 0,42% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Brokerii cred că aceste deal-uri au fost realizate între două fonduri de investiţii care au vrut să îşi "cosmetizeze" portofoliile pentru rapoartele de final de semestru.

Pe piaţa principală acţiunile SIF Oltenia au urcat cu 2,3%, la 1,381 lei, iar cotaţia titlurilor SIF Moldova a avansat cu 2,59%, la 1,266 lei. Operaţiunile cu acţiuni SIF Oltenia au cumulat 1,2 milioane lei, iar titlurile SIF Moldova au avut un rulaj de 564.000 de lei.

Acţiunile Băncii Transilvania au încheiat ziua în creştere cu 0,5%, la 1,201 lei, pe o lichiditate de 1,2 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%. Evoluţia a fost determinată încă de la deschidere de aşteptările investitorilor ca parlamentul elen să aprobe măsurile de austeritate cerute de instituţiile financiare internaţionale pentru a continua programele de finanţare externă ale Greciei. Măsurile de austeritate au fost aprobate, după ora 16:00, ora României. Linia ascendentă era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care cu maximum 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici