Bursa a crescut uşor, pe o lichiditate de sub 5 milioane de lei

Bursa a crescut cu 0,78%, pe o lichiditate care cu greu a depăşit 4,9 milioane lei, în condiţiile în care jumătate din acţiunile listate au fost oprite de la tranzacţionare pentru derularea AGA.

Urmărește
6 afișări

Titlurile emise de un număr de 41 de companii din cele 76 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB au fost suspendate joi de la tranzacţionare. Din cele 41 de companii Flamingo (FLA), Uztel (UZT) şi Siretul (SRT) sunt suspendate deoarece sunt în insolvenţă, iar restul de 38 au fost oprite pentru derularea adunărilor generale ale acţionarilor.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, spune că cei mai mulţi investitori au ales în această săptămână să participe la AGA la companiile unde au acţiuni, iar din acest motiv rulajele bursei au fost reduse.

"Investitorii sunt acum plecaţi la AGA, pentru a lua pulsul companiilor în care au investit. De obicei, acolo se află mai multe decât se scrie în comunicatele trimise bursei, iar asta permite investitorilor să gândească strategia pentru următoarea perioadă. Cred că o parte dintre investitori se vor repoziţiona în funcţie de deciziile AGA, pentru că vor migra după dividende, pe termen scurt, iar apoi vor lua în calcul şi planurile de afaceri ale companiilor", a declarat Tod pentru MEDIAFAX.

Transferurile au cumulat 4,9 milioane lei (1,2 milioane euro), sumă de peste şapte ori mai redusă decât rulajul din sesiunea precedentă, de 36,4 milioane lei (8,9 milioane euro).

Lichiditatea de miercuri a fost, totuşi, asigurată în proporţie de 81% de două deal-uri cu 0,29% din acţiunile BRD (BRD), în valoare de 29,6 milioane lei.

"Cred că vom vedea nişte mişcări în piaţă, mai ales pe acţiunile unde dividendele sunt bune şi investitorii au încredere în conducerea companiei", a mai spus Tod.

Ultimele tranzacţii de joi cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,71%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,71%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost singurele tranzacţionabile joi din acest indice.

La finalul sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, era cu 0,57% peste nivelul de miercuri.

Titlurile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,6 milioane lei şi, respectiv, 1,1 milioane lei. Astfel, cele două acţiuni au asigurat 57% din rulajul pieţei principale. Acţiunile BRD au crescut cu 0,73%, la 15,1 lei, iar titlurile OMV Petrom au urcat cu 2,33%, la 0,44 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris avansau cu până la 0,6%, în timp ce piaţa de la Londra era în scădere cu 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 0,4%, iar pieţele din Slovenia şi Rusia erau în creştere cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici