- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea
Bursa a crescut marţi cu 0,33%, într-o piaţă în care majoritatea tranzacţiilor s-au realizat cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), astfel că aceste titluri au asigurat aproape 70% din lichiditatea totală, de 39,9 milioane lei.
Indicele general al bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu 6,87%, corecţia fiind influenţată de linia descendentă a burselor externe, în condiţiile unei aversiuni mai ridicate la risc a investitorilor ca urmare a temerilor privind criza datoriilor statelor din zona euro. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa este încă în creştere, cu peste 6%.
În primele 20 de minute ale şedinţei de marţi piaţa a scăzut cu 0,2%, însă ulterior a revenit pe creştere, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare reacţionând pozitiv la ascensiunea burselor vest-europene.
Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede că cei mai mulţi investitori sunt pe poziţii de aşteptare întrucât vor să vadă tendinţa pieţelor externe, după discuţiile privind situaţia Greciei.
"Piaţa americană a fost închisă luni, iar astăzi (marţi n.r.) au apărut speculaţii cu privire la o posibilă restructurare a datoriei Greciei, împreună cu un control mai strict al situaţie de acolo, de aici entuziasmul pe extern, care a contaminat puţin şi piata de la Bucureşti. Totuşi, mulţi investitori încă aşteaptă să vadă cum vor reacţiona în continuare bursele externe şi din această cauză asistăm la un rulaj destul de redus pe majoritatea acţiunilor de la BVB", a declarat Tod pentru MEDIAFAX.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu doar 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,78%.
Totodată, indicele BET-FI a urcat cu 2,27%, influenţa creşterilor de până la 4% înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri fiind temperată de titlurile Fondului Proprietatea, care au avansat cu doar 0,21%.
La închiderea sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,83%.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de 39,9 milioane lei (9,6 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât lichiditatea din şedinţa precedentă, de doar 16,9 milioane lei (4,1 milioane euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 27,4 milioane lei, şi au asigurat 69% din rulajul bursei. Pe piaţa principală aceste acţiuni au avut un rulaj de 17,1 milioane lei, iar 10,3 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri cu 0,15% din titlurile Fondului.
Cea mai recentă tranzacţie de pe piaţa principală a fost realizată la 0,486 lei, preţ în creştere cu 0,21%, iar ultimul deal a fost efectuat la 0,487 lei, cu 0,41% peste ultima cotaţie de luni.
"Acţiunile Fondului Proprietatea sunt în continuare cele mai atractive deoarece aici sunt cei mai importanţii investitori şi este acţiunea cu cea mai interesantă poveste. Minimele atinse recent au fost generate de o posibilă ofertă ridicată, însă această ofertă nu s-a transpus şi în volume mari de tranzacţionare. De aceea cred că mai mult se speculează această posibilitate, deoarece nu se vede să fie o presiune ridicată pentru moment", a explicat Tod.
Acţiunile Oltchim (OLT) au recuperat o parte din corecţia de luni şi au avansat cu 2,72%, la 1 leu. Evoluţia a venit pe o lichiditate de 2,2 milioane lei.
Chiar la deschidere titlurile combinatului chimic au căzut cu 14,7%, însă, ulterior, au recuperat corecţia şi au urcat pentru scurt timp cu peste 10%. Spre mijlocul şedinţei ascensiunea s-a temperat.
"Oltchim a devenit o acţiune preferată de speculatori, întrucât în ultimul timp s-au rulat destul de mulţi bani şi pe o volatilitate ridicată", a mai spus brokerul.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2%, investitorii reacţionând vizibil la discuţiile privind posibilitatea acordării unui nou ajutor financiar extern Greciei. Linia ascendentă era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 1,9%, în timp ce bursa din Slovenia era în scădere cu 0,2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL oscilând în jurul nivelului de 2,5%
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO