Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dublu faţă de cel de luni, susţinut în continuare de acţiunile FP

Bursa a crescut cu 0,41%, în linie cu marile pieţe europene, pe o lichiditate dublă de cea de luni, asigurată în proporţie de 66% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care investitorii au fost prudenţi la transferul celor mai multe titluri listate.

Urmărește
2 afișări

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, spune că tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale cauzate de situaţia din Grecia au avut repercusiuni şi pe piaţa locală, acestea având ca efect o volatilitate mai ridicată a preţurilor, dar şi o precauţie mai mare a investitorilor activi.

"Nervozitatea investitorilor este de înţeles, în condiţiile în care toţi ochii sunt îndreptaţi către Grecia, iar ştirilie cu privire la problemele cu care se confruntă abundă şi sunt de cele mai multe ori contradictorii. Cel mai probabil situaţia acesta va continua şi în zilele următoare, cel puţin până ce vom vedea o soluţie clară atât din partea guvernului de la Atena, dacă va fi capabil să adopte măsurile de austeritate cerute, cât şi din partea instituţiilor internaţionale care vor ajunge la un consens cu privire la sumele de bani şi modalitatea în care să împrumute Grecia", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.

Totodată, Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că investitorii sunt influenţaţi de climatul extern, care îi îndeamnă la precauţie, deoarece conjunctura internă nu este una care să îi pună în gardă pe jucători.

"Ca o observaţie punctuală legată de problema Greciei şi modul în care afectează aceasta bursa românească putem constata un val de vânzări mai agresive pe câteva titluri, ce ne poate duce cu gândul că există fonduri de origine elenă care îşi lichidează din poziţii", a adăugat Chişu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,85% peste nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,93%.

"În ultimele zile s-a observat un oarecare dezinteres al jucătorilor cu privire la SIF-uri, acestea având volume tranzacţionate reduse şi totodată o evoluţie mixtă, datorată chiar lichidităţii. Cred că acestă situaţie este determinată de faptul că unii investitori şi-au pierdut răbdarea, după ce preţurile s-au mişcat în ultima perioadă în lateral (creşteri uşoare urmate de scăderi reduse -n.r.). Probabil aceştia vor mai intra pe SIF-uri numai după ce preţurile vor intra pe o traiectorie clară", a afirmat Mureşian.

La finalul şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în creştere cu 0,45%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,3 milioane lei (12,3 milioane euro), sumă de două ori mai mare decât rulajul de luni, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro).

"Perioada acesta este foarte tensionată, situaţia datorându-se în principal factorilor externi, dar cred că lucrurile vor începe încet-încet să reintre în normal. Cu siguranţă vom vedea în continuare o volatilitate mărită a preţurilor, dar cred că pe măsură ce vor începe raportările financiare ale companiilor de pe piaţa americană, vom vedea o posibilă stabilizare a pieţelor", a afirmat brokerul de la Intercapital Invest.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 34,7 milioane lei, şi au asigurat 66% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,546 lei, preţ în creştere cu 1,11%.

"Preţul bun, lichiditatea, managementul Fondului, activele sale şi perspectivele polarizează interesul tuturor categoriilor de investitori, atât din categoria retailului (micii investitori persoane fizice -n.r.), cât şi a fondurilor. Scăderea participaţiei statului sub 33% duce la posibilitatea eliminării restricţiilor legate de dreptul de vot şi la o implicare mai profundă a marilor investitori", consideră Chişu.

Pe următoarele două poziţii în topul rulajelor s-au clasat acţiunile Alro (ALR) şi SIF Transilvania (SIF3) cu transferuri de 3,4 milioane lei şi, respectiv, 2,9 milioane lei.

Cu titlurile Alro au fost realizate doar cinci operaţiuni. Cel mai mare pachet a fost cedat la ora 10:31, când au fost vândute aproape 0,13% din acţiunile companiei la preţul de 3,8 lei, cu 2,32% sub ultima cotaţie de luni. Ultima tranzacţie a fost operată la 3,77 lei, preţ în scădere cu 3,08%.

La finalul şedinţei, acţiunile SIF Transilvania erau în creştere cu 0,76%, la cotaţia de 0,53 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) şi-au temperat linia sever descendentă din ultimele şedinţe, iar la închidere erau cotate la 1,16 lei, preţ în scădere cu 4,68%.

Temperarea corecţiilor a venit după ce principalii doi acţionari minoritari ai combinatului chimic, compania PCC SE, înregistrată în Germania, şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, au anunţat că acţionează în mod concertat şi deţin împreună 31,3% din acţiunile Oltchim.

"Din clipa în care s-a anunţat concertarea celor doi cumpărători se presupune că aceştia nu se mai licitează, iar strategia de cumpărare în continuare este cel puţin una comună şi care nu va mai duce la aprecieri nejustificate ale preţului", a afirmat Chişu.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1%. Bursa din Ungaria era singura în scădere, cu 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici