- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea
Bursa a crescut joi cu 0,79%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost de numai 23,6 milioane lei, sumă din care 72% au reprezentat operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Rulajul pieţei acţiunilor este cu puţin peste valoarea cumulată a operaţiunilor de marţi, de 23,5 milioane lei (5,5 milioane euro).
Transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 16 milioane lei şi au susţinut, astfel, 72% din lichiditatea bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,627 lei, preţ în scădere cu 0,4%.
Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, crede că piaţa a intrat într-o perioadă de aşteptare, întrucât banii încasaţi din vânzarea acţiunilor FP nu au fost reinvestiţi în alte titluri.
Pe de altă parte, directorul general al Confident Invest, Nicolae Gherguş, spune că listarea FP nu a avut efecte în plan macroeconomic şi că investitorii străini aşteaptă să vadă semnale privind redresarea economiei înainte să investească în România.
"Excepţia (efectelor listării FP - n.r.) este declaraţia triumfătoare a Premierului cum că România nu va mai lua ultima tranşă de la FMI. Declaraţia nu are nicio valoare pentru pieţele financiare, iar faptul că la trei ani de la preluarea puterii acesta nu înţelege că declaraţiile populiste nu ţin la investitorii străini şi ca aceştia fac diferenţa între rezerva valutară a băncii centrale şi starea economiei unei ţări, este de neînţeles. Aşadar, până când primul barometru economic - dobanda de referinţă a BNR - nu va da primul semnal de scădere şi de însănătoşire a economiei, este greu să aşteptăm minuni pe bursă", a declarat Gherguş pentru MEDIAFAX.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu numai 0,16%.
Pe de altă parte, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,75% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în creştere cu 0,26%.
Moldovan crede că rezultatele financiare şi dividendele pe care companiile le vor anunţa vor influenţa numai punctual evoluţia acţiunilor, iar reacţiile investitorilor vor fi semnificative numai dacă raportările vor diferi mult de estimările iniţiale.
"Pe de altă parte, acordul cu FMI poate fi un factor de încredere pentru investiţii, însă decisiv ar fi un upgrade pentru ratingul internaţional al României", a mai spus el.
Acţiunile FP au fost urmate în topul rulajelor de titlurile BRD (BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) cu operaţiuni de 1,5 milioane lei şi, respectiv, de 1,3 milioane lei. Cotaţia titlurilor BRD a crescut cu 0,71%, la 14,51 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Oltenia a fost realizată la 1,416 lei, preţ în scădere cu 0,91%.
Cu titlurile băncii au fost realizate doar tranzacţii, iar cel mai mare pachet de acţiuni BRD a fost transferat la ora 12:22, pentru 1,4 milioane lei. Operaţiunea a fost efectuată la preţul de 14,25 lei, cu 1,42% peste ultima cotaţie de marţi.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,3%. Variaţii uşoare consemnau şi cele mai multe burse din Europa Centrală şi de Est. Majoritatea pieţelor erau în creştere, cu maximum 1,1%, în timp ce bursele din Rusia şi Ungaria consemnau corecţii de 0,5% şi, respectiv, de 1,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO