Bursa a înregistrat marţi una dintre cele mai reduse lichidităţi din acest an

Investitorii au plasat, marţi, puţine ordine de tranzacţionare, Bursa înregistrând una dintre cele mai reduse lichidităţi din acest an, de 15,2 milioane lei, ca urmare a suspendării transferurilor cu acţiunile BRD, Banca Transilvania şi Petrom, iar indicele general, BET-C, a scăzut cu 0,41%.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Bursa a înregistrat marţi una dintre cele mai reduse lichidităţi din acest an

Bursa a înregistrat marţi una dintre cele mai reduse lichidităţi din acest an (Imagine: Mediafax Foto)

Titlurile BRD, Banca Transilvania, Petrom şi Transgaz, unii dintre cei mai tranzacţionaţi emitenţi, au fost suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea acţionarilor. În lipsa acestor acţiuni, investitorii au plasat puţine ordine de tranzacţionare.

Lichiditatea pieţei a fost de două ori mai redusă faţă de luni, când tranzacţiile au însumat 32,7 milioane lei (9 milioane euro).

Un rulaj mai redus faţă de cel de marţi a fost înregistrat în şedinţa bursieră din 11 martie, când schimburile au totalizat 14,2 milioane lei (3,8 milioane euro).

Piaţa a deschis ziua în stagnare, spre deosebire de bursele europene, care au debutat cu scăderi uşoare, de sub 0,5%.

Ulterior, cotaţiile acţiunilor listate la bursa de la Bucureşti au scăzut la niveluri sub cele de luni.

Dintre cele mai lichide zece companii, doar acţiunile a patru emitenţi au fost tranzacţionate, respectiv Rompetrol Rafinare, Transelectrica, Biofarm şi SSIF Broker.

Indicele BET, care analizează evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a stagnat în deschiderea şedinţei, iar după primele transferuri cotaţiile au coborât. La închidere, indicele era cu 0,77% mai jos faţă de luni, influenţat de cotaţiile SSIF Broker şi Rompetrol Rafinare, care au scăzut cu 4,41%, respectiv 4,3%. Cei doi emitenţi au o pondere cumulată de 12,67% în calculul indicelui BET.

Preţurile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) au coborât de la deschidere, iar după prima parte a şedinţei indicele BET-FI a pierdut 1,24%. Transferurile au fost perfectate la cotaţii în scădere medie cu peste 1,5%, iar spre finalul zilei au apărut mai multe ordine de vânzare, care au coborât cotaţiile cu 2,13%.

Cu un rulaj de 3,1 milioane lei (874.000 de euro), acţiunile SIF Oltenia au fost cele mai lichide din piaţă. Ultimele schimburi au fost operate la 2,76 lei, în scădere cu 1,43%, comparativ cu şedinţa precedentă.

Investitorii au tranzacţionat titluri SIF Moldova de 2,3 milioane lei (648.000 de euro), iar la finalul zilei o acţiune era cotată la 2,23 lei, mai ieftină cu 1,76% faţă de luni. Preţul acţiunilor SIF Muntenia s-a redus cu 1,9%, la 1,55 lei, pe un rulaj de 1,9 milioane lei (535.000 de euro).

În acelaşi timp, cotaţia titlurilor SIF Banat-Crişana a scăzut cu 2%, la 2,48 lei, schimburile însumând 1,1 milioane lei (316.000 de euro).

Acţiunile SIF Transilvania au avut cea mai puternică pierdere dintre SIF-uri, de 3,42%. La finalul zilei, un titlu valora 1,41 lei, iar tranzacţiile au totalizat 709.000 de lei.

Schimburile cu unităţile celor cinci SIF au cumulat 9,1 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare de două ori mai redusă comparativ cu rulajul de 20 milioane lei (5,5 milioane euro) cât au reprezentat transferurile realizate luni cu aceste acţiuni.

Operaţiunile cu titluri SIF au reprezentat 60,6% din lichiditatea Bursei.

În sectorul bancar, acţiunile Erste Bank au scăzut cu 1,81%, la 151,5 lei, investitorii tranzacţionând titluri de 541.000 de lei. La ora transmiterii acestei ştiri, la bursa de la Viena un titlu al băncii austriece este cotat la 42,9 euro, în urcare cu 0,35%, iar tranzacţiile totalizează 45,9 milioane euro.

Rompetrol Rafinare a fost singurul emitent din domeniul petrolier ale cărui acţiuni au fost transferate la BVB, titlurile Rompetrol Well Services şi Petrom fiind suspendate.

Astfel, acţiunile Rompetrol Rafinare au înregistrat un rulaj de 410.000 de lei, iar ultimul schimb a fost perfectat la 0,0579 lei, în coborâre cu 4,3%.

Titlurile Transelectrica au urmat trendul descendent al pieţei, închizând ziua la 25 lei, mai ieftine cu 0,8%, pe fondul unor schimburi care au însumat 72.000 de lei, unul dintre cele mai reduse rulaje din acest an.

Pe segmentul destinat derivatelor au fost încheiate 51 de contracte futures având ca suport acţiunile SIF Oltenia şi SIF Moldova cu scadenţa pentru luna iunie, cu o valoare cumulată de 65.940 de lei. Investitorii au încheiat 26 de contracte, în valoare de 36.940 de lei, pe acţiunile SIF Oltenia, titlurile fiind cotate la 2,84 lei, în scădere cu 2,07% faţă de ziua anterioară, şi cu 2,9% peste cotaţia spot de la finalul zilei.

Cu acţiunile SIF Moldova au fost perfectate 25 de contracte, un titlu fiind cotat la 2,32 lei, preţ mai 0,87% faţă de referinţă şi mai mare cu 4%comparativ cu cotaţia de la închidere. Valoarea operaţiunii a fost de 29.000 de lei.

Piaţa Rasdaq a scăzut cu 1,12%, indicele compozit ajungând la 3.515,14 puncte, un nou minim al ultimelor 12 luni. Un nivel mai redus al indicelui, de 3.441,55 de puncte, a fost atins la 4 aprilie 2007.

Scăderile preţurilor au atras atenţia investitorilor, care au tranzacţionat acţiuni de 4,3 milioane lei (1,2 milioane euro), rulaj dublu comparativ cu cel de 1,9 milioane lei (545.000 de euro) de luni.

Un pachet de acţiuni reprezentând 22,67% din capitalul firmei hoteliere Capitol Bucureşti a fost vândut pe piaţa negocierilor extrabursiere a Rasdaq, pentru un milion de lei (304.000 euro). În urma acestui transfer, Capitol s-a plasat pe prima poziţie în funcţie de lichiditate, valoarea tranzacţiei reprezentând un sfert din rulajul pieţei.

Titlurile au fost vândute la preţul de 2,6 lei pe unitate, cu 13,33% mai ieftine decât cotaţia de trei lei a ultimului transfer, efectuat la 7 februarie.

Pachetul de acţiuni vândut este similar cu participaţia preşedintelui firmei de brokeraj Global Valori Mobiliare Bucureşti, Huseyin Kadri Samsunlu.

Al doilea rulaj din piaţă, de 565.000 de lei, au fost înregistrat de titlurile Dornafarm. Prin 12 operaţiuni au fost transferate acţiuni reprezentând 6,86% din capitalul firmei. Ultimul schimb a fost perfectat la 0,68 lei, preţ similar cu referinţa.

Acţiunile Iproeb s-au ieftinit cu 2,4%, la 6,1 lei, pe un rulaj de 378.000 de lei, al treilea din piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici