Bursa a revenit pe creştere spre finalul şedinţei, iar acţiunile FP au dominat lichiditatea

Bursa a revenit în ultima o oră şi jumătate şi a încheiat şedinţa în creştere cu 0,46%, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 72% din lichiditatea care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

Urmărește
5 afișări

Piaţa de la Bucureşti a fost pe scădere până la ora 15:00, iar volumele de titluri tranzacţionate au fost mici. În ultima o oră şi jumătate, bursa a revenit pe creştere uşoară, iar volumele de tranzacţionare s-au majorat uşor.

Totuşi, cea mai mare parte a lichidităţii a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate 10 deal-uri de 28,2 milioane lei (6,7 milioane euro), iar pe piaţa principală tranzacţiile au însumat 20,2 milioane lei (4,8 milioane euro).

Astfel, titlurile Fondului au asigurat 72% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 67,2 milioane lei (16 milioane euro). Un rulaj mai mare decât cel de joi a fost consemnat la 23 februarie. Atunci, bursa a consemnat cea mai mare lichiditate din istorie, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), cea mai mare parte a banilor provenind din deal-uri cu 5% din acţiunile BRD (BRD).

La finalul sesiunii de joi, acţiunile FP erau cotate la 0,5945 lei, preţ în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, iar cea mai recentă tranzacţie negociată a fost efectuată la 0,595 lei, preţ similar cu referinţa.

Unii brokeri cred că un investitor de calibru ar fi dat, anterior, ordin de cumpărare intermediarului pe piaţa locală să îi cumpere cantităţi mai mari de acţiuni FP, pe care brokerul i le-a vândut în ultimele şedinţe prin deal-uri.

Totodată, alţi brokeri consideră că tranzacţiile negociate s-au realizat direct între unii investitori instituţionali, deoarece sumele de bani transferate sunt foarte mari pentru majoritatea intermediarilor de pe piaţa locală de capital.

În prima parte a şedinţei acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat corecţii mai vizibile şi au dus indicele BET-FI cu 1,22% sub nivelul de miercuri. Ulterior, odată cu revenirea pieţei, titlurile SIF-uri au început să crească uşor, însă chiar la închidere au revenit la nivelurile de miercuri. Astfel, la finalul zilei indicele BET-FI înregistra o corecţie de numai 0,1%.

Şeful Departamentului de Analiză al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu, crede că bursa va avea o evoluţie mai bună decât anul trecut, întrucât piaţa va recupera decalajul pe care l-a înregistrat în al doilea semestru al anului trecut faţă de bursele externe.

"Indicatorul de performanţă relativă BET/MSCI World Index confirmă acest lucru, în sensul că din ianuarie 2011 am intrat într-un ciclu de performanţă superioară majorităţii burselor externe. O bună parte din anul trecut a însemnat o piaţă locală în letargie după severa scădere din lunile aprilie şi mai, în timp ce afară pieţele continuau să crească", a declarat Rusu pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,89%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,45% peste nivelul de miercuri.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,58%.

Rusu consideră că şedinţele de corecţii pe care bursa le-a înregistrat recent sunt doar temporare şi au fost determinate în principal de marcări de profituri.

"Există potenţial, există şi cumpărători. Mă aştept ca mulţi investitori să migreze de la pieţele occidentale la cele emergente, mult mai ieftine şi mai atractive. Este drept că sunt şi pieţe emergente care au dat randamente uriaşe în ultimi doi ani, însă piaţă din România nu se numără printre ele şi în asta cred că ar consta avantajul nostru în acest an", a adăugat analistul.

După închiderea şedinţei au fost înregistrate în sistemul bursei rezultatele ofertei de vânzare de obligaţiuni realizată de Consiliul Judeţean Timiş, de 100 milioane lei. Astfel, lichiditatea totală a urcat la 168,5 milioane lei (40,3 milioane euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 2,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu cel mult 1,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici