Bursa a revenit pe creştere uşoară, după două şedinţe consecutive de corecţii

Bursa a crescut luni cu 0,71%, după două şedinţe de corecţii, însă majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost limitată la 19,6 milioane lei, sumă din care 67% au reprezentat tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Urmărește
2 afișări

În precedentele două sesiuni, indicele general al bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu aproape 1,7%.

În şedinţa de luni, cele mai multe acţiuni au fost transferate încă de la deschidere la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de vineri. Totuşi, foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare, deşi bursele vest-europene au fost pe creştere uşoară.

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de numai 19,6 milioane lei (4,6 milioane euro), sumă cu puţin sub rulajul de vineri, de 19,9 milioane lei (4,6 milioane euro).

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede că majoritatea investitorilor străini sunt în aşteptare întrucât vor să vadă semnale pozitive în ceea ce priveşte situaţia economiei din România înainte de a-şi stabili strategia investiţională.

"La nivel internaţional situaţia din Egipt probabil că are o anumită însemnătate, dar pe BVB nu cred să conteze situaţia tensionată de acolo. Având în vedere că pe bursele externe nu au existat variaţii mari, acest lucru se simte şi pe piaţa de la noi. Sper că odată cu raportările financiare şi cu apropierea Adunărilor Generale ale Acţionarilor ar trebui să asistăm la o creştere a volumelor. Dacă ne bazăm şi pe istorie, observăm că aproape fără excepţie au fost volume mai mari în lunile din preajma AGA", a declarat Morariu pentru MEDIAFAX.

El spune că interesul unor investitori va fi mai ridicat pentru tranzacţionare în apropierea Adunărilor Generale ale Acţionarilor anuale la anumite companii, întrucât aceştia vor fi interesaţi în principal de dividendele pe care societăţile ar putea să le disctribuie, dar şi pentru a-şi întări controlul la firmele respective.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost relizate la preţuri în creştere în medie cu 0,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,49% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Totodată, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avansat în medie cu numai 0,37%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în creştere cu 0,56%.

Acţiunile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 13 milioane lei, sumă din care 945.000 de lei reprezintă valoarea unui deal. Astfel, titlurile FP au susţinut 67% din lichiditatea bursei.

Tranzacţia specială a fost realizată la 0,63 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de vineri. Pe piaţa principală aceste acţiuni au încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, la 0,6295 lei.

În ultimele trei şedinţe, investitorii au realizat transferuri cu volume reduse de acţiuni FP. Prudenţa investitorilor a influenţat semnificativ lichiditatea BVB, care după listarea Fondului a fost susţinută în cea mai mare parte de aceste titluri.

Morariu crede că rulajele reduse înregistrate de acţiunile Fondului Proprietatea sunt determinate de faptul că preţul la care sunt tranzacţionate în prezent aceste titluri îi ţine în aşteptare atât pe majoritatea cumpărătorilor, cât şi pe cei mai mulţi vânzători.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 1,1%. Bursele din Cehia şi Rusia erau în scădere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce piaţa din Bulgaria a înregistrat cea mai severă corecţie, de 4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici