Bursa a scăzut cu 0,5%, revenind uşor în a doua parte a şedinţei

Bursa a scăzut cu 0,52%, revenind uşor în a doua parte a şedinţei, ca urmare a temperării corecţiei acţiunilor FP, după ştirea privind amânarea până în iulie a termenului în care statul trebuie să cedeze titluri la Fond pentru despăgubiri.

Urmărește
5 afișări

Titlurile Fondului au coborât brusc cu peste 6% chiar de la deschidere. Unii investitori au încercat să profite de preţurile în scădere şi au intrat mai vizibil la cumpărare, astfel că volumele de acţiuni FP tranzacţionate au fost mai mari decât rulajele de miercuri.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv.

După ora 14:00, acţiunile FP au început să revină vizibil spre nivelul de miercuri, temperându-şi corecţia de la 5,8% la aproximativ 2,6%. Mişcarea a venit după ştirea MEDIAFAX potrivit căreia Guvernul împinge până la finele lunii iulie termenul în care trebuie să cedeze acţionarilor privaţi titluri la Fond.

"În mod cert acesta a fost motivul pentru revenire. Pe termen scurt asta a mai dus la o calmare a vânzătorilor. Probabil că în ultimele zile unii investitori au vândut la aceste preţuri în ideea că odată cu reluarea despăgubirilor în piaţă ar fi intrat un volum mare de acţiuni care ar fi dus preţul în jos şi puteau cumpăra iar, însă la preţuri mai mici. Pe termen mai îndelungat este greu de spus ce s-ar mai putea întâmpla, dar o eliberare progresivă de acţiuni noi în piaţă reprezintă clar o presiune la vânzare mult mai mică decât dacă ar intra direct un volum imens de titluri", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan.

La finalul şedinţei acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,525 lei, preţ în scădere cu 1,87% sau 0,01 lei. Dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

Titlurile FP au înregistrat, totuşi, un nou nivel minim de la listare şi au consemnat cel mai mare rulaj din piaţă, de 33,6 milioane lei. Operaţiunile cu aceste acţiuni au asigurat, astfel, 52% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 64,6 milioane lei.

Data ex-dividend a influenţat semnificativ şi cotaţiile acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), care au căzut cu 10,33% şi, respectiv, cu 5,46%.

Astfel, titlurile SIF Banat-Crişana au ajuns la preţul de 1,103 lei, cu 0,127 lei sub cotaţia de miercuri, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,08 lei, la 1,385 lei. Acţionarii SIF Banat-Crişana vor primi un dividend de aproape 0,087 lei/titlu, iar SIF Oltenia va distribui un dividend de 0,063 lei/acţiune.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Banat-Crişana au însumat 3,2 milioane lei, iar titlurile SIF Oltenia au avut un rulaj de 5,2 milioane lei.

Brokerul consideră că erau de aşteptat corecţii în ziua ex-dividend, însă declinul acţiunilor SIF a fost mai sever întrucât au contribuit şi scăderile de pe pieţele externe.

"În plus, trebuie să avem în vedere că în ultimele două-trei săptămâni piaţa a fost într-o stare de aşteptare şi o oarecare frică a investitorilor de a intra la cumpărare. Cei care au vrut să vândă acum, după data de dividend, au trebuit să o facă la preţuri mai mici, pentru că volumele nu au crescut spectaculos faţă de şedinţele anterioare. Un motiv pentru aceste scăderi mai mari decât valoarea dividendului este reprezentat şi de creşterile accelerate ale acţiunilor la propunerile de dividend, care au fost mai mari decât cota propusă în sine", a afirmat Moldovan.

Temperarea corecţiei titlurilor Fondului Proprietatea s-a reflectat şi în mişcarea indicilor bursieri care includ aceste acţiuni.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a scăzut cu 0,33% iar indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a înregistrat un recul de 1,27%.

Indicele BET-FI a consemnat cea mai severă corecţie din piaţă, de 3,7%, fiind puternic influenţat de declinul acţiunilor SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia.

La preţuri în scădere, în medie cu 0,89%, au fost tranzacţionate şi titlurile companiilor din sectorul energetic, analizate de indicele BET-NG.

Preţurile în scădere ale unora dintre cele mai lichide acţiuni i-au determinat pe speculatori să fie mai activi la tranzacţionare şi au dus lichiditatea la nivelul maxim din ultimele două luni. Astfel, operaţiunile cu acţiuni au cumulat 64,6 milioane lei (15,8 milioane euro), sumă cu 41% peste rulajul din şedinţa de miercuri, de 45,8 milioane lei (11,2 milioane euro).

O lichiditate mai mare decât cea de joi a fost înregistrată la 17 martie, când transferurile au cumulat 67,2 milioane lei (16,1 milioane euro).

Acţiunile Oltchim au continuat linia ascendentă din precedenta şedinţă şi au urcat cu 12,86%, la 0,61 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 4,1 milioane lei, sumă din care 2,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 1,3% din acţiunile combinatului chimic. Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,61 lei.

Acţiunile Oltchim au început să crească puternic de miercuri ca urmare a achiziţiilor realizate de unii speculatori care, mizând pe succesul privatizării combinatului chimic, au intrat la cumpărare estimând că la începerea privatizării companiei preţul titlurilor va creşte şi atunci ei vor putea vinde în câştig.

Compania Oltchim va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intenţie discutată de Executiv şi FMI.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti marile pieţe europene erau în scădere cu până la 1,2%. Linia descendentă era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 2,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici