- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a scăzut cu 0,6%, influenţată de corecţiile pieţelor extrene, însă pe un rulaj redus
Bursa a scăzut luni cu 0,66%, influenţată de corecţiile înregistrate de pieţele externe, deşi până în ultima jumătate de oră a reuşit să se menţină pe creştere uşoară, iar prudenţa investitorilor a limitat lichiditatea la 26,1 milioane lei.
Pieţele europene au înregistrat corecţii ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la o posibilă restructurare a datoriilor Greciei, dar şi după ce S&P a revizuit, luni, perspectiva ratingului suveran "AAA", maxim posibil, al SUA de la stabilă la negativă, întrucât există riscul ca politicienii americani să nu ajungă la un acord pentru a rezolva problemele fiscale ale ţării..
Pe plan intern, în jurul orei 10:30 bursa de la Bucureşti a urcat brusc şi pentru scurt timp cu 1,3%, pentru ca apoi cele mai multe acţiuni să revină uşor spre cotaţiile de la finalul şedinţei de vineri, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Cu 20 de minute înainte de închidere, piaţa a trecut pe scădere uşoară, însă rulajele au continuat să fie reduse.
Pe de altă parte, titlurile SIF-urilor au deschis ziua în scădere uşoară, însă odată cu ascensiunea bruscă a pieţei au trecut pe creştere. Punctul maxim al indicelui BET-FI a fost atins în jurul orei 10:30, când indicele avansa cu 0,6%. După 15 minute indicele BET-FI a revenit pe scădere, iar corecţia s-a accentuat în ultimele 20 de minute.
Astfel, indicele BET-FI a încheiat ziua în coborâre cu 2,17%.
Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că piaţa ar putea să se menţină pe o linie uşor descendentă, cu unele corecţii mai vizibile în cazul SIF-urilor, din cauza marcărilor de profit, după evoluţia din primul trimestru.
"Tendinţa lateral-corectivă se va menţine în perioada următoare pentru majoritatea companiilor listate, cu o presiune mai ridicată de scădere pe sectorul SIF-urilor, totuşi nu trebuie să excludem posibilitatea unor corecţii mai puternice după sezonul de dividende. O perioadă mai bună a bursei cred că va veni o dată cu afişarea unor factori macro-economici pozitivi şi în creştere, lucru care se poate concretiza începând cu perioada august-septembrie", a declarat Chişu pentru MEDIAFAX.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,56%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,14% sub referinţă.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,21%.
"Se simte o atitudine de aşteptare, iar evoluţia bursei care va fi strâns legată de psihologia pieţelor externe, însă este posibil să vedem o desprindere de trendul general în funcţie de evenimente proprii pieţei românesti, precum listări noi, hotărâri AGA inspirate, dividende mărite şi reluarea despăgubirilor în acţiuni la Fondul Proprietatea", a mai spus Chişu.
Rulajul pieţei acţiunilor, de numai 26,1 milioane lei (6,4 milioane euro), a fost cu 38% mai redus decât valoarea cumulată a tranzacţiilor din şedinţa precedentă, de 42,3 milioane lei (10,3 milioane euro).
Acţiunile FP şi Banca Transilvania (TLV) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 9,6 milioane lei şi, respectiv, 3,2 milioane lei. Cele două titluri au susţinut, astfel, 49% din lichiditatea pieţei acţiunilor. Cotaţia titlurilor Fondului a scăzut uşor, cu 0,34%, la 0,584 lei, în timp ce acţiunile băncii au crescut cu 1,24%, la 1,549 lei.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,5%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii cuprinse între 0,3% şi 2,9%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO