Bursa a scăzut cu 0,8%, influenţată în principal de acţiunile BRD şi OMV Petrom

Bursa a scăzut luni cu 0,81%, influenţată în principal de corecţiile înregistrate de acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP), aceleaşi titluri care au ridicat vineri piaţa cu peste 2%.

Urmărește
1 afișare

În prima oră piaţa a înregistrat variaţii nesemnificative, însă apoi unele ordine de vânzare au dus în jos cotaţiile titlurilor BRD şi OMV Petrom, acţiunile cu cele mai mari ponderi în indicele general, BET-C. Astfel, după ora 11:00 indicele general a trecut pe scădere, deşi cele mai multe acţiuni au început să crească uşor. Acţiunile băncii şi ale companiei petroliere reprezintă cumulat 42,22% din indicele BET-C şi, totodată, 42,31% din indicele BET, al celor mai lichide zece titluri.

La finalul şedinţei, acţiunile BRD erau în scădere cu 1,9%, la 15,5 lei, iar titlurile OMV Petrom consemnau o corecţie de 2,27% şi erau tranzacţionate la 0,43 lei. Operaţiunile cu acţiunile băncii au însumat de 992.000 de lei, iar titlurile companiei petroliere au avut un rulaj de 746.000 de lei.

Reculurile celor două acţiuni au venit după ce vineri aceste titluri au urcat cu peste 5% chiar la închidere.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede că era normal să urmeze unele corecţii pe acţiunile BRD şi OMV Petrom, deoarece au urcat puternic chiar la finalul şedinţei de vineri, iar această evoluţie nu a reflectat preţul la care s-au tranzacţionat până aproape de închidere.

După realizarea ultimelor tranzacţii de luni, indicele BET înregistra un recul de 1,01%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic era în scădere cu 0,64%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,44%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de 0,22%.

Brokerul spune că o mare parte dintre investitori vizează acţiunile SIF-urilor în eventualitatea majorării dividendelor propuse de Consiliile de Administraţie ale celor cinci societăţilor de investiţii financiare.

"Probabil că raliul este bazat şi pe posibilitatea majorării dividendului, după modelul de la SIF Oltenia de anul trecut. Există mai multe semnale în acest sens, precum majorările repetate privind propunerea de dividend la SIF Banat-Crişana pentru acest an. Un alt motiv pentru interesul în creştere îl reprezintă perspectivele bune de creştere a economiei româneşti în acest an, iar revenirea economică ar putea să aibă un efect mai vizibil în preţul acţiunilor SIF, din moment ce aceste societăţi au un portofoliu diversificat pe mai multe sectoare, nu atât de focalizat pe un anumit domeniu ca în cadrul Fondului Proprietatea", a declarat Tod, pentru MEDIAFAX.

Acţiunile Oltchim (OLT) au consemnat cea mai accelerată ascensiune din piaţă, de 15%, şi au ajuns la 0,3243 lei. Evoluţia a venit pe un rulaj de 403.000 de lei.

"Este posibil ca această creştere să fie generată de aşteptările investitorilor pentru privatizarea anunţată şi, totodată, aşteptată", a afirmat brokerul.

Compania a anunţat luni că va solicita acordul acţionarilor pentru cumpărarea unei instalaţii de oxigen-azot de la OMV Petrom din comuna Bradu, pentru a-şi asigura independenţa furnizării de utilităţi în cadrul diviziei Petrochimie din localitatea respectivă.

Titlurile FP şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele poziţii în topul rulajelor pe piaţa principală, cu operaţiuni de 14,1 milioane lei şi, respectiv, 6,5 milioane lei. Cotaţia acţiunilor Fondului a stagnat la 0,609 lei, iar titlurile societăţii de investiţii au avansat cu 2,62%, la 1,644 lei.

Cu acţiunile Fondului au fost realizate şi două deal-uri, de 2 milioane lei. Aceste pachete au fost transferate la preţul de 0,61 lei, cu numai 0,08% peste referinţă.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau variaţii reduse. Pieţele de la Londra şi Paris avansau cu 0,1%, iar bursa din Frankfurt înregistra un recul de 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere, cu până la 1,3%, în timp ce pieţele din Polonia, Bulgaria şi Cehia avansau cu câte 0,2% şi, respectiv, cu 0,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici