- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a scăzut cu 0,9%, iar acţiunile FP au ridicat rulajul la maximul ultimelor trei săptămâni
Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,94%, în linie cu bursele externe, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au dominat piaţa şi au dus lichiditatea la cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni, respectiv la 65,9 milioane lei.
Cele mai multe titluri de la BVB au deschis ziua în scădere uşoară şi au continuat să fie tranzacţionate la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de vineri, în condiţiile în care în piaţă au fost introduse ordine pentru volume reduse atât pe partea de vânzare, cât şi la cumpărare.
La închiderea şedinţei doar acţiunile emise de 14 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se claseze pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 52,8 milioane lei (12,5 milioane euro), şi au asigurat 80% din rulajul pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost efectuat la 0,531 lei, preţ în scădere cu 0,93%.
Cea mai importantă parte a lichidităţii a provenit din trei tranzacţii realizate între orele 15:46 şi 15:49, prin care au fost transferate 0,4% din acţiunile Fondului, pentru 28,8 milioane lei (6,8 milioane euro).
Potrivit statisticilor publicate de FP, de la listare investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, în timp ce investitorii locali, în special persoanele fizice, au vândut constant.
"Este posibil ca oferta Petrom să atragă atenţia investitorilor străini şi asupra altor companii de pe piaţa locală, dar este greu de spus dacă fondurile mari vor realiza investiţii consistente în acţiuni în această perioadă. Contextul actual nu pare cel mai favorabil: indicii americani sunt aproape de maxime şi la doar 3% faţă de nivelul estimat pentru sfârşitul anului, în timp ce rezultatele financiare din al treilea trimestru pentru mai mult de jumătate din companiile americane care se află în componenţa indicelui S&P1500 au fost revizuite în scădere. Cu alte cuvinte, este greu de crezut că bursa locala va creşte dacă pieţele americane se vor corecta în această vară", a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville.
Rulajul bursei, de 65,9 milioane lei (15,6 milioane euro), a fost cu 26% peste valoarea cumulată a tranzacţiilor de vineri, de 52,2 milioane lei (12,4 milioane euro). O lichiditate mai mare decât cea de luni a fost înregistrată la 22 iunie, când operaţiunile au însumat 70 milioane lei (16,4 milioane euro).
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,15% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,44%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a consemnat un recul de 1,24%.
"Piaţa locală de acţiuni rămâne atractivă pentru investitorii care au un orizont investiţional mai lung, multe companii tranzacţionându-se la multiplii relativ scăzuţi faţă de cifra de afaceri sau profitul net pe acţiune calculaţi pe ultimele 12 luni", a afirmat analistul.
Titlurile OMV Petrom (SNP) au urmat linia generală a pieţei şi au coborât cu 0,38%, la 0,3975 lei, însă pe un rulaj de doar 300.000 de lei, în prima zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile companiei. Cotaţia de la finalul şedinţei de luni este cu 13,6% sub preţul maxim cerut de stat pentru vânzarea pachetului, de 0,46 lei/titlu.
"De regulă, ofertele de vânzare a unor pachete la companii mari din sectoare precum energie, producţie, utilităţi stârnesc interesul investitorilor instituţionali. Aceştia au ocazia să cumpere un pachet semnificativ la un preţ rezonabil, poate chiar mai bun decât dacă ar încerca să cumpere aceeaşi cantitate din piaţă. De exemplu, volumul mediu zilnic de tranzactionare pe acţiunile Petrom, în ultimele 52 de săptămâni, a fost de 3,6 milioane de acţiuni. Pentru a cumpăra un pachet de, să zicem 2% din Petrom, ar trebui să achiziţionezi 1,12 miliarde de acţiuni, adică de peste 300 de ori volumul mediu zilnic al tranzacţiilor", a mai spus Dărăbuţ.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau consemnau corecţii de până la 2,3%, în contextul aversiunii la risc în creştere a investitorilor care se tem că Italia ar putea fi următoarea ţară din zona euro care va fi afectată de criza datoriilor suverane. Investitorii au reacţionat şi la o informaţie publicată de Financial Times potrivit căreia liderii europeni iau în considerare un default (faliment) controlat al Greciei, prin care să poată fi echilibrată situaţia financiară a acestui stat.
Linia descedentă era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu cel mult 2%. Bursa din Slovenia era singura în creştere, însă cu doar 0,3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO