Bursa a scăzut cu 0,9% în prima parte a şedinţei, însă acţiunile Oltchim au urcat cu 15%
Bursa a scăzut cu 0,91% în prima parte a şedinţei de luni, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe, însă acţiunile Oltchim (OLT) au urcat cu 15%, variaţia maximă permisă într-o şedinţă pentru cele mai multe titluri de la BVB.
Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, investitorii reacţionând la corecţiile de pe bursele externe, determinate de o serie de ştiri negative privind criza din zona euro. Totuşi, preţurile în scădere i-au determinat pe unii investitori să reintre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a revenit la nivelul dintr-o şedinţă obişnuită.
La ora 13:02, operaţiunile cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, erau realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,34%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,58% sub nivelul de vineri.
Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat corecţii mai ample, astfel că indicele BET-FI, care analizează şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 2,33%.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 1,6%.
După prima oră unii investitori au început să introducă mai multe ordine de cumpărare pentru acţiunile Oltchim la preţuri din ce în ce mai mari. Astfel cotaţia a urcat cu 14,94%, la 0,7119 lei, pe al doilea rulaj din piaţă, de 3,1 milioane lei.
Brokerii cred că evoluţia este determinată în principal de achiziţiile realizate de doi dintre acţionarii semnificativi ai combinatului chimic, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, şi compania germană PCC SE. Fondul de investiţii are aproximativ 14% din acţiunile Oltchim, iar PCC SE deţine peste 13%.
Totodată, brokerii spun că ascesiunea din prima parte a şedinţei a fost susţinută şi de tranzacţiile realizate de speculatorii care au început să cumpere văzând interesul pentru cumpărare din partea fondului de investiţii şi al PCC.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se plaseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3,7 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,5035 lei, preţ cu 0,59% sub ultima cotaţie de vineri.
În prima parte a şedinţei, acţiunile au scăzut până la un minim de 0,5 lei, însă de la acest nivel unele ordine de cumpărare au dus la temperarea corecţiei.
Principalul motiv care pus presiune la vânzare pe acţiunile Fondului este reluarea conversiilor şi, implicit, intrarea în piaţă de titluri noi, care ar putea fi vândute la preţuri mai mici, potrivit brokerilor.
Pe de altă parte, Fondului Proprietatea a început programul de răscumpărare de acţiuni proprii, iar intermediarii spun că FP încearcă să ţină preţul să nu scadă sub nivelul de 0,5 lei/titlu.
Investitorii au tranzacţionat în prima parte a şedinţei acţiuni de 12,4 milioane lei (3 milioane euro), sumă cu mult peste lichiditatea din perioada similară a şedinţei precedente, de 2,6 milioane lei (633.000 de euro).
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,8%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de până la 1,7%. Cel mai dur recul, de 2,9%, era consemnat de bursa din Rusia.
Aversiunea investitorilor la risc a fost determinată de mai multe ştiri negative privind criza datoriilor suverane din Europa. Fitch a redus vineri ratingul datoriilor Greciei cu trei trepte, retrogradând statul elen în categoria investiţiilor speculative, sau "junk", iar Standard & Poor's a revizuit sâmbătă perspectiva ratingului Italiei de la "stabilă" la "negativă".
Totodată, politicienii socialişti aflaţi la putere în Spania s-au confruntat cu pierderi majore în alegerile locale, pe fondul nemulţumirii populaţiei faţă de măsurile de austeritate. Guvernul spaniol trebuie să găsească un echilibru între rezolvarea problemelor acute acuzate de populaţie, în principal şomajul ridicat, apropiat de 20%, şi solicitările vehemente din partea investitorilor pentru măsuri de austeritate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO