Bursa a scăzut cu 1,2%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să domine lichiditatea

Bursa a scăzut joi cu 1,2%, în linie cu pieţele externe, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 71% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), de 24,2 milioane lei.

Urmărește
5 afișări

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri sub cotaţiile de miercuri, investitorii fiind influenţaţi în deciziile de tranzacţionare de corecţiile înregistrate de bursele externe. Exceptând titlurile FP, investitorii au realizat operaţiuni cu volume reduse de acţiuni, în valoare cumulată de numai 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).

Operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 24,2 milioane lei (5,7 milioane euro) şi au susţinut 71% din lichiditatea bursei, de 34 milioane lei (8 milioane euro).

Mai puţin de jumătate din rulajul titlurilor FP a fost asigurat de o tranzacţie specială cu 0,1% din acţiunile Fondului, de 9,3 milioane lei (2,1 milioane euro). Titlurile au fost cedate la preţul de 0,62 lei, în scădere cu 1,12%.

Pe piaţa principală, acţiunile FP au scăzut cu 1,67%, la 0,6165 lei, iar operaţiunile au însumat 14,9 milioane lei (3,5 milioane euro).

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că investitorii vor fi mai interesaţi de acţiunile Fondului Proprietatea dacă preţul va continua sau chiar va coborî sub nivelul de 0,6 lei/titlu.

"Acţiunea FP rămâne una dintre puţinele care mai generează lichiditate, restul pieţei intrând într-o stare de aşteptare. Evoluţia pieţelor externe va conta foarte mult pentru traiectoria bursei româneşti, iar, din păcate, o depreciere a indicilor externi poate avea nişte efecte mai pronunţate pe piaţa locală", a declarat Chişu pentru MEDIAFAX.

El spune că speculatorii locali adoptă, de asemenea, o strategie defensivă întrucât absenţa investitorilor pe termen mediu şi lung nu le oferă contrapartidă în a-şi închide poziţiile.

"Lipsa investitorilor pe termen mediu şi lung este de înţeles atâta timp cât România încă nu a depăşit problemele macro, care au un impact atât de semnificativ asupra publicului autohton, dar şi asupra investitorilor instituţionali străini. Listările promise şi un plan clar de pregătire a acestora ar insufla mai multă încredere în rândul tuturor categoriilor de participanţi, dar până şi acest subiect atât de bine conturat declarativ pare să pălească atunci când vine vorba de punerea în practică", a explicat Chişu.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost operate la preţuri în scădere în medie cu 0,83%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,73% sub nivelul de miercuri.

Linia pieţei a fost urmată şi de titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au coborât în medie cu 1,63%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de 1,27%.

Brokerul a adăugat că cei mai mulţi investitori vor reveni pe bursă doar când situaţia macroeconomică din România va confirma însănătoşirea economiei.

"Un rating de ţară îmbunătăţit va fi un catalizator de bun augur pentru evolutia pieţei. În momentul de faţă premisele sunt bune, însă aşteptăm nişte confirmări", a conchis Chişu.

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile Transgaz (TGN) şi SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 1,7 milioane lei şi, respectiv, 1,6 milioane lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile Transgaz a fost efectuat la 277 lei, preţ în scădere cu 0,36%, iar titlurile SIF Oltenia au coborât cu 1,84%, la 1,39 lei.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 34 milioane lei (8 milioane euro), a fost cu 44% mai mare decât rulajul de miercuri, de 23,6 milioane lei (5,5 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 2,2%. Pe de altă parte, bursa din Bulgaria a avansat cu 1,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici