Bursa a scăzut cu 1,7%, iar titlurile Transgaz au căzut cu 10% în ziua de ex-dividend

Bursa a scăzut cu 1,66%, în linie cu marile pieţe europene, iar titlurile Transgaz (TGN) au căzut cu 10%, întrucât începând de joi, când este ziua ex-dividend, cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut.

Urmărește
9 afișări

Piaţa a fost pe scădere încă de la deschidere, investitorii orientându-se la tranzacţionare după linia descendentă a burselor externe. Jucătorii de pe pieţele externe au reacţionat negativ la ştirile privind reducerea prognozei de creştere economică a SUA pentru 2011 şi 2012, de către Fed, care nu a dat, însă, semnale că ar putea continua programul de stimulare.

În aceste condiţii, investitorii de la BVB au fost prudenţi la tranzacţionare şi au introdus ordine pentru volume reduse de acţiuni şi la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de miercuri.

Directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin, consideră că rulajele reduse sunt determinate atât de intrarea în vacanţă a celor mai mulţi investitori, dar şi situaţiei incerte de pe plan extern, care îi pune pe jucători pe poziţii de aşteptare.

"În perioada asta nu mă aştept să vedem volume mari, poate din a doua jumătate a lunii august să mai vedem ceva mişcare, pentru că de atunci începe lumea să revină din vancaţă şi încep să se pregătească portofoliile pentru final de an. Corecţia pieţei este influenţată în cea mai mare parte de contextul extern, dar şi de dimensiunea redusă a pieţei noastre", a declarat Ciudin pentru MEDIAFAX.

Totodată, el nu crede că investitorii vor reacţiona la rezultatele financiare semestriale pe care companiile listate la BVB vor începe să le publice spre finalul lunii iulie.

"Va fi la fel ca în primăvară, când s-au mişcat doar câteva acţiuni, deci nu vom avea o reacţie vizibilă. Piaţa va reacţiona mai degrabă la publicarea rezultatelor companiilor de pe extern, pentru că în funcţie de acele date se vor mişca şi bursele", a explicat Ciudin.

La închiderea şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,35%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,39% sub nivelul de miercuri.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 1,14%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat cel mai vizibil recul, de 3,98%, în principal ca urmare a corecţiei, de 10%, consemnată de acţiunile Transgaz. Titlurile companiei naţionale de transport al gazelor naturale au coborât cu 26 lei, valoare apropiată de dividendul net pe care Transgaz îl va acorda acţionarilor, de 24,17 lei/acţiune. La finalul şedinţei, acţiunile Transgaz erau cotate pe piaţa principală la 234 lei.

Reculul titlurilor Transgaz a venit pe un rulaj de 500.000 de lei, însă cu aceste acţiuni a fost realizat şi un deal în valoare de 1,1 milioane lei. Tranzacţia specială a fost efectuată la preţul de 240,7 lei, în scădere cu 7,42% sau 19,3 lei.

Pe de altă parte, acţiunile Oltchim (OLT) au continuat să urce semnificativ, cu 8,4%, şi au ajuns la preţul de 1,446 lei. Evoluţia a venit pe un rulaj de 1,3 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 36,4 milioane lei (8,6 milioane euro), valoare de aproape două ori mai redusă decât rulajul sesiunii anterioare, de 70 milioane lei (16,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost în continuare cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 14,6 milioane lei, şi au susţinut 40% din rulajul bursei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,53 lei, preţ în scădere cu 1,85%.

Un rulaj important, de 7,8 milioane lei, a fost consemnat şi de acţiunile Carbochim (CBC), însă cea mai mare parte a lichidităţii, respectiv 7,2 milioane lei, a reprezentat valoarea a cinci deal-uri cu 23,4% din titlurile firmei.

Deal-urile au fost realizate la preţul de 8 lei, similar cu ultima cotaţie de joi, iar pe piaţa principală acţiunile au urcat cu 15%, limita maximă admisă într-o şedinţă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, la 9,2 lei. Tranzacţiile speciale au fost realizate după ce în precedentele cinci şedinţe preţul s-a dublat faţă de începutul lunii iunie.

Brokerul crede că oferta de vânzare de OMV Petrom (SNP), deşi este una cea mai mare din istoria bursei româneşti, sau cea de la Alro nu vor reuşi să mişte întreaga piaţă.

"Sunt evenimente importante şi vor aduce un oarecare interes pentru piaţă, însă banii noi vor intra doar pe aceste ofete, nu cred că vom vedea o deblocare de bani de pe unele acţiuni şi mutare pe altele. Practic, cei care vor veni în piaţă vor intra direct pentru aceste oferte", mai spus Ciudin.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2%, linia descendentă fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de cel mult 2,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici