Bursa a scăzut cu 1,8% la deschidere, influenţată de corecţia acţiunilor FP

Bursa a scăzut cu 1,79% la deschiderea şedinţei, influenţată în principal de acţiunile FP, care au căzut cu 5,98% şi au atins cel mai redus nivel de la listare, deoarece începând de joi cumpărătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividendele aferente anului trecut.

Urmărește
19 afișări

Titlurile Fondului au coborât brusc cu peste 6% chiar de la deschidere, însă volumele de tranzacţionare au fost apropiate de rulajele din debutul unei sesiuni obişnuite, iar investitorii nu au reacţionat vizibil la această corecţie.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,032 lei, iar dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

La ora 10:15 acţiunile Fondului erau cotate la 0,503 lei şi consemnau cel mai mare rulaj din piaţă, de 1,3 milioane lei.

Data ex-dividend a influenţat semnificativ şi cotaţiile acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), care au căzut cu 8,62% şi, respectiv, cu 4,78%.

Astfel, titlurile SIF Banat-Crişana au ajuns la preţul de 1,124 lei, cu 0,106 lei sub cotaţia de miercuri, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,07 lei, la 1,395 lei. Acţionarii SIF Banat-Crişana vor primi un dividend de aproape 0,087 lei/titlu, iar SIF Oltenia va distribui un dividend de 0,063 lei/acţiune.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Banat-Crişana au însumat 150.000 de lei, iar titlurile SIF Oltenia au avut un rulaj de 398.000 de lei.

Corecţia acţiunilor Fondului Proprietatea a influenţat vizibil linia indicelui BET, al celor mai lichide zece titluri de la BVB, care în primele 15 minute a scăzut cu 1,55%.

La ora 10:15, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea, a coborât cu 4,27%.

Declinul titlurilor FP, SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia a dus în jos, cu 1,98%, şi indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate.

La preţuri în scădere, însă mai lentă, erau tranzacţionate şi titlurile companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele BET-NG a coborât cu 0,87%.

Acţiunile Oltchim au continuat linia ascendentă din precedenta şedinţă şi au urcat cu 6,38%, la 0,575 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 227.000 de lei.

Aceste acţiuni au sărit miercuri cu 15%, influenţate de unii speculatori care, mizând pe succesul privatizării combinatului chimic, au intrat la cumpărare estimând că la începerea privatizării companiei preţul titlurilor va creşte şi atunci ei vor putea vinde în câştig.

Compania Oltchim va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intenţie discutată de Executiv şi FMI.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 3 milioane lei (745.000 de euro), sumă cu 20% mai redusă decât rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 3,7 milioane lei (921.000 de euro).

Marile pieţe europene au scăzut cu până la 0,9% la deschiderea şedinţei, urmând linia descendentă a burselor din SUA şi Asia. Pieţele din SUA au scăzut miercuri cu cel mult 1%, iar bursele din Asia au înregistrat corecţii de până la 1,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici