Bursa a scăzut cu 1%, influenţată de pieţele externe şi de unele marcări de profit

Bursa a scăzut vineri cu 1,02%, urmând linia descendentă a pieţelor externe, după cutremurul din Japonia, iar brokerii cred că unii speculatori au marcat şi o parte din profituri şi, totodată, au dus lichiditatea uşor peste rulajul de joi.

Urmărește
5 afișări

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade s-a produs vineri în largul coastei de nord-est a Japoniei, fiind cel mai puternic din ultimii 140 de ani. Dezastrul a cauzat valuri tsunami, inundaţii şi incendii. Numeroase fabrici de automobile şi electronice au fost închise de companiile japoneze, iar porturile de pe coasta de est au fost aruncate în haos. Au fost semnalate incendii la o rafinărie petrolieră şi un combinat siderurgic. Mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere au fost închise.

Dezastrul din Japonia a amplificat aversiunea la risc a investitorilor, care era deja pe creştere după ce în şedinţa de joi pe piaţa din SUA indicele Dow Jones Industrial Average a coborât sub nivelul psihologic de 12.000 de puncte.

"Toţi aceşti factori negativi au făcut să apară şi pe bursa de la noi o serie de vânzători dornici să marcheze o parte din profituri după creşterile din ultima perioadă. Mărimea ordinelor ne face să credem că la vânzare au fost mai mult speculatori, decât investitori instituţionali, ei vânzând în speranţa de a cumpăra mai jos acţiunile", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere pe medie cu 1,8%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a înregistrat un recul de 1,69%.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat corecţii mai vizibile şi au coborât pe medie cu 1,94%.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 1,52%.

În această săptămână bursa a avansat cu 0,7%, amplificându-şi câştigul anual la 10,2%.

Totuşi, indicele BET a scăzut cu 0,7%, în timp ce cotaţiile acţiunilor celor cinci SIF-uri au crescut pe medie cu 2,2%. Astfel, raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET este în creştere cu 10,1%, iar indicele BET-FI se plasează cu 13,6% mai sus.

Tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 39 milioane lei (9,3 milioane euro), valoare cu 10% peste rulajul de joi, de 35,6 milioane lei (8,5 milioane euro).

"Nu au apărut rulaje ridicate decât pe un număr restrâns de acţiuni, deoarece pe BVB pentru a specula anumite oscilaţii ai nevoie de un rulaj suficient de mare", a mai spus Morariu.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi Fondul Proprietatea (FP) s-au clasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 7,7 milioane lei şi, respectiv, 7,1 milioane lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Oltenia a fost realizată la 1,49 lei, preţ în scădere cu 2,61%, iar acţiunile Fondului au ajuns la 0,602 lei, cotaţie în creştere cu 0,33%.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1%, linia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,9%. Piaţa din Bulgaria consemna cel mai sever recul, de 2%, în timp ce bursa din Ungaria avansa cu numai 0,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici