Bursa a scăzut cu peste 1%, însă acţiunile Oltchim s-au menţinut pe creştere cu 15%

Bursa a scăzut cu 1,12% în prima parte a şedinţei de miercuri, însă acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) s-au menţinut pe creştere cu 15%, evoluţie determinată de speculatorii care mizează pe succesul privatizării combinatului chimic.

Urmărește
4 afișări

Compania Oltchim va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intenţie discutată de Executiv şi FMI.

"Creşterea acţiunilor Oltchim este pur speculativă. Percepţia investitorilor este că statul va accelera procesul de privatizare a Oltchim şi nu va permite trecerea companiei în lichidare. Dacă nu era percepută astfel ştirea sigur vedeam corecţii dure, nu creşteri", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Alt stimul pentru evoluţia acţiunilor Oltchim a fost şi un anunţ făcut marţi seara de companie cu privire la preluarea unor instalaţii de la rafinăria Arpechim, pentru 1,6 milioane lei.

Investitorii au reacţionat vizibil la aceste ştiri şi au introdus numeroase ordine de cumpărare pentru acţiunile Oltchim încă din primele minute ale şedinţei bursiere de miercuri, ceea ce a dus cotaţia din ce în ce mai sus. După ce preţul a urcat cu 15%, orice ordin de vânzare era executat imediat ce era introdus în sistemul de tranzacţionare.

Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la ora 12:44, la preţul de 0,5405 lei. Acţiunile combinatului s-au clasat pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 1,2 milioane lei.

Spre deosebire de acţiunile combinatului chimic restul titlurilor din piaţă au consemnat corecţii uşoare, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari decât în prima parte a şedinţei precedente.

Astfel, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, a scăzut cu 1,23%, în timp ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,5%.

Totodată, indicele BET-FI a scăzut cu 1,33%, influenţat în principal de corecţia acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), de 1,83%.

În aceste condiţii, la ora 13:15 indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, consemna un recul de 1,09%.

Investitorii nu au reacţionat în prima parte a şedinţei la rezultatele financiare din primul trimestru anunţate de OMV Petrom înaintea deschiderii şedinţei bursiere, iar acţiunile companiei au scăzut uşor, cu 0,8%, pe rulaje reduse. Totuşi, în jurul orei 13:10 un ordin puţin mai mare de vânzare a dus preţul cu 3,25% sub nivelul de marţi, însă apoi corecţia s-a temperat uşor la aproape 2,5%.

Astfel, cotaţia a coborât la 0,405 lei. La mijlocul sesiunii aceste acţiuni aveau un rulaj de 870.000 de lei.

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% în primul trimestru, la 841 milioane lei (199 milioane euro) şi vânzările au avansat cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro), datorită preţului favorabil al ţiţeiului.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat linia descendentă din ultimele sesiuni şi au scăzut cu 1,83%, la 0,535 lei, apropiindu-se de cotaţia minimă atinsă într-o şedinţă bursieră, de doar 0,534 lei/titlu. Cel mai redus preţ de închidere al acestor acţiuni a fost însă de 0,538 lei şi a fost consemnat la 3 mai.

Pe piaţa principală operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 8,1 milioane lei. Cu acţiunile FP a fost realizat şi un deal pentru 1 milion de lei. Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,545 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de marţi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21,8 milioane lei (5,3 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 9,8 milioane lei (2,4 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu maximum 0,7%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau variaţii uşoare. Cea mai vizibilă mişcare a fost consemnată de bursa din Rusia, care a avansat cu 1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici