- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.08.2011, 19:45)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a scăzut marţi cu 0,4%, influenţată de corecţiile de pe bursele externe
Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,37%, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare nu au reacţionat la datele privind evoluţia PIB-ului în România, însă au fost influenţaţi de reintrarea burselor externe în teritoriu negativ.
Urmărește
55 afișări
Bursa a scăzut marţi cu 0,4%, influenţată de corecţiile de pe bursele externe (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
În prima jumătate de oră, bursa de la Bucureşti a fost pe creştere cu peste 1%, într-o piaţă fără reacţie la informaţiile INS privind evoluţia economiei. Produsul Intern Brut a avansat în al doilea trimestru cu 0,2% faţă de trimestrul anterior şi cu 0,3% comparativ cu perioada similară din 2010 (date ajustate sezonier).
După ora 10:30, preţurile celor mai multe acţiuni de la BVB au coborât uşor sub ultimele cotaţii de vineri, odată cu întoarcerea burselor europene pe scădere, influenţate de publicarea datelor privind economia Germaniei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Primele informaţii statistice au arătat că avansul economic al celei mai mari economii din Europa a încetinit la 0,1% în trimestrul al doilea, de la 1,3% în primele trei luni, şi au generat pesimism în piaţă privind situaţia din zona euro ca întreg.
Cei mai mulţi investitori de la BVB au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că la închiderea şedinţei doar 14 acţiuni din cele 78 de titluri listate consemnau rulaje mai mari de 100.000 de lei.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, spune că lichiditatea redusă poate fi explicată în parte de minivacanţa în care se află unii investitori, cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
"În plus, creşterea anemică a PIB-ului din al doilea trimestru nu a fost genul de ştire care să impulsioneze piaţa. Chiar dacă rezultatele financiare semestriale anunţate de unele companii au fost foarte bune, ele nu au reuşit să capteze atenţia investitorilor decât pentru o perioadă scurtă de timp, întrucât toată lumea este mai atentă la evoluţia pieţelor externe, care continuă evoluţia gen pendul", a declarat Tod pentru MEDIAFAX.
La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere uşoară, cu 0,53%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,43% sub închiderea de vineri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,77%.
Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a crescut cu 0,44%.
Tod crede că cei mai mulţi investitori de pe piaţa locală vor continua să fie precauţi la tranzacţionare, până când pieţele externe nu vor da semnale clare de stabilizare sau de intrare pe un trend clar.
"Nu prea văd ce mai pot face Germania şi Franţa pentru a calma pieţele. Doar să încerce să facă un minister de finanţe european care să gestioneze bugetele tuturor ţărilor. Altceva ce să mai facă? Bani au băgat în pieţe, au interzis şi short selling-ul. Nu pot plăti datoriile Italiei, Spaniei etc. Până la urmă situaţia rămâne încertă pe termen scurt. Americanii au câştigat timp cu majorarea plafonului de îndatorare, la fel cum a făcut şi Grecia, însă rămâne de văzut dacă Italia şi Spania vor putea face la fel. O soluţie ar fi să se încerce recuperarea deficitelor pe baza creşterii economice, dar nu prea se mai vede creştere economică", a afirmat brokerul.
El consideră că deşi investitorii vor să vadă noi măsuri de austeritate în statele îndatorate astfel de programe sunt greu de aplicat, mai ales în statele unde urmează în 2012 alegeri.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul sesiunii precedente, de 44,3 milioane lei (10,3 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se claseze pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 23,2 milioane lei, şi au asigurat 66% din rulajul bursei. Preţul acestor titluri a crescut cu 2%, la 0,4699 lei.
Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate (1,2 milioane lei), contracte futures (36.000 de lei) şi unităţi de fond (28.000 de lei). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 36,6 milioane lei (8,2 milioane euro), sumă cu 25% mai redusă decât rulajul de vineri, de 48,6 milioane lei (11,3 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq transferurile au însumat 3,5 milioane lei, valoare cu 26% sub rulajul de vineri, de 4,7 milioane lei.
Titlurile Argus Constanţa (UARG) au asigurat 86% din lichiditatea pieţei, cu operaţiuni de 2,9 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurat de două deal-uri cu 2,03% din acţiunile producătorului de ulei. Titlurile au fost cedate la 4 lei, preţ cu 24,53% sub închiderea de vineri.
Pe piaţa principală, acţiunile Argus au scăzut cu 5,66%, la 5 lei, pe un rulaj de numai 21.000 de lei.
La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii cuprinse între 1% şi 3,1%. Bursele din Polonia şi Slovenia erau, însă, în creştere, cu 0,4% şi, respectiv, cu 1%.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe