- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a scăzut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv, pe o lichiditate în revenire
Bursa a scăzut şi marţi, cu 0,96%, pentru a doua şedinţă consecutiv, pe o lichiditate cu 68% mai mare decât rulajul de luni, însă doar opt acţiuni din cele 76 de titluri de pe principalele patru categorii ale BVB au înregistrat rulaje mai mari de un milion de lei.
Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după numai 10 minute cotaţiile celor mai multe acţiuni au trecut sub valorile de luni. Ordinele de vânzare, deşi pentru volume reduse de titluri pentru majoritatea acţiunilor, au depăşit cererea, astfel că bursa a continuat să scadă uşor până la finalul şedinţei.
Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, spune că şedinţele de scădere pe lichiditate redusă pentru cele mai multe acţiuni sunt specifice unei perioade de corecţii pe un trend ascendent şi crede că majoritatea investitorilor aşteaptă reluarea creşterilor sau prelungirea corecţiilor înainte de a reîncepe să tranzacţioneze.
"În ultimele săptămâni a fost un trend puternic ascendent, iar cei care au vândut au văzut că puteau obţine mai mult, iar dacă mai au de vândut aşteaptă revenirea creşterilor şi astfel s-a creat o reticenţă la vânzare. Pe de altă parte, cumpărătorii sunt prudenţi, deoarece şi pieţele externe sunt pe scădere, după prelungirea şi agravarea situaţiei centralei nucleare de la Fukushima. Nu cred că ştirea din Japonia a avut un impact direct în piaţa noastră, însă corelarea cu bursele externe a dus la corecţii", a declarat Moldovan pentru MEDIAFAX.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,74% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 1,44% sub referinţă.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, a înregistrat un recul de 1,03%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 35,7 milioane lei (8,7 milioane euro), sumă cu 68% mai mare decât rulajul de luni, de numai 21,2 milioane lei (5,1 milioane euro).
Brokerul crede că dacă perioada de corecţii va continua unii investitori vor decide să vândă şi asta va duce la rulaje mai mari.
"Totuşi, dacă pieţele externe vor reveni pe creştere s-ar putea să vedem o mişcare similară şi pe bursa locală, însoţită de volume mai mari de tranzacţionare. Alte motive pentru reluarea creşterilor ar fi aprobarea dividendelor propuse de unele companii sau de acţionarii unor societăţi de la BVB, dar şi informaţiile despre creşterea economică din primul trimestru. Am putea spune că investitorii au inclus deja în preţurile acţiunilor aşteptările de revenire pe creştere economică, deşi datele despre inflaţie nu au fost atât de încurajatoare. Dacă datele privind creşterea economică vor fi sub aşteptări este posibil să vedem unele corecţii în piaţă", a explicat Moldovan.
Potrivit datelor anunţate, luni, de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie şi marţi cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 16,7 milioane lei, şi au asigurat 47% din rulajul bursei. La finalul sesiunii aceste titluri erau cotate la 0,599 lei, preţ în scădere cu 1,16%. O cotaţie mai redusă a fost înregistrată în 17 martie, când titlurile erau la 0,5945 lei.
Pe următoarele două poziţii în topul rulajelor s-au clasat acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 4,3 milioane lei şi, respectiv, 3 milioane lei. Cotaţia titlurilor băncii a stagnat la 1,495 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 1,63%, la 1,629 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii cuprinse între 0,1% şi 2,1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:17
-
astăzi, 22:59