- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a scăzut uşor, influenţată de acţiunilor Fondului Proprietatea şi Banca Transilvania
Bursa a scăzut uşor, cu 0,26%, influenţată în principal de corecţia acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV), însă absenţa celor mai mulţi investitori de la tranzacţionare a continuat să menţină lichiditatea la un nivel redus.
Piaţa a fost pe creştere uşoară până în ultimele minute ale şedinţei, urmând linia burselor externe, însă spre final corecţia acţiunilor FP şi Banca Transilvania au dus principalii indici bursieri sub nivelurile de marţi.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,28%, iar indicele BET-FI, care analizează evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,37%
Pe de altă parte, titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,53% peste nivelul de marţi.
La închiderea sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, consemna un recul de 0,19%.
Directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, consideră că apatia pieţei este determinată în primul rând de incertitudinile de pe plan extern, dar şi de absenţa de la tranzacţionare pe piaţa locală a celor mai mulţi speculatori.
"Incertitudinile de pe plan extern plus scandalul apărut cu şeful FMI nu sunt suficiente să îi determine pe speculatorii sau pe investitorii pe termen mediu-lung de la BVB să vândă, însă aceştia nici nu se înghesuie la cumpărare. Practic, cei mai mulţi aşteaptă să vadă ce urmează înainte de a lua o decizie. Am putea spune că pentru moment piaţa este «leşinată». În cea mai mare parte, majoritatea tranzacţiilor sunt realizate de speculatori, în timp ce investitorii pe termen mediu-lung sunt doar pe acţiunile Fondului Proprietatea", a declarat Nilaş pentru MEDIAFAX.
Deşi până aproape de închiderea şedinţei acţiunile FP au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultima cotaţie de marţi, în ultimele 30 de minute unele ordine de vânzare pentru volume reduse au dus preţul sub ziua precedentă. Astfel, titlurile Fondului au încheiat sesiunea în scădere cu 1,14%, la 0,519 lei.
Cotaţia este uşor peste preţul minim înregistrat de acţiunile FP de la listare, de 0,499 lei, atins în şedinţa de joi.
Surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că Depozitarul Central a reluat marţi transferul de acţiuni Fondul Proprietatea din participaţia Ministerului Finanţelor în conturile persoanelor care au primit titluri de despăgubire de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Astfel, în piaţă ar urma să intre noi acţiuni spre vânzare, la preţuri care ar putea fi mai mici.
Tranzacţiile cu titlurile FP au fost reduse, de doar 6,1 milioane lei.
"Din ultimele raportări ale Fondului se vede o concentrare a acţionariatului şi că cei mai mari cumpărători sunt investitori străini care intră pe termen mediu-lung. Speculatorii nu prea mai intră pe aceste acţiuni pentru că volatilitatea este redusă, degeaba ar cumpăra acum, când nu se ştie câte acţiuni FP vor intra în piaţă, când statul va relua conversiile. Totuşi, mă îngrijorează această concentrare a acţionariatului, deoarece investitorii pe termen mediu-lung tot cumpără, iar la un momentdat pachete mari de acţiuni nu vor mai fi tranzacţionaet, iar asta înseamnă că vom vedea rulaje tot mai mici pe FP", a afirmat Nilaş.
Fondul a anunţat marţi seară că a răscumpărat pentru prima dată, săptămâna trecută, acţiuni proprii, reprezentând 0,05% din capital, pentru care a plătit 3,8 milioane lei (950.000 de euro). Acţiunile au fost achiziţionate la preţuri medii care au variat între 0,5105 lei şi 0,5351 lei.
Brokerul nu crede că investitorii au reacţionat la acest anunţ, întrucât majoritatea cumpărătorilor achiziţionează pe termen mediu-lung şi nu îşi schimbă deciziile de tranzacţionare pe baza unor astfel de ştiri.
Titlurile Băncii Transilvania au înregistrat al patrulea rulaj din piaţă, de 1,6 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,04%, la 1,232 lei.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 1%. Bursa din Cehia era în scădere uşoară, cu 0,2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO