Bursa a stagnat, după două şedinţe de corecţii, iar acţiunile SIF au urcat cu peste 2%

Bursa a scăzut nesemnificativ miercuri, după ce în precedentele două şedinţe a scăzut cumulat cu 1,6%, însă acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut cu peste 2%.

Urmărește
4 afișări

În prima oră, piaţa a crescut în medie cu 0,4%, însă ulterior a revenit la nivelul de la finalul şedinţei anterioare, fiind influenţată de corecţia, de 0,66%, înregistrată de acţiunile BRD (BRD).

Pe de altă parte, investitorii au vizat cu precădere acţiunile celor cinci SIF-uri, introducând mai multe ordine de cumpărare decât de vânzare. Astfel, la finalul şedinţei, indicele BET-FI, care analizează evoluţia titlurilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea (FP), era cu 2,48% peste nivelul de marţi.

Cea mai accelerată ascensiune, de 5,45%, a fost consemnată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au ajuns la 1,297 lei, însă pe cel mai redus rulaj dintre SIF-uri, de 1,8 milioane lei.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune că investitori au cumpărat şi au ridicat preţurile în ultimele săptămâni estimând o ieşire din recesiune a economiei, dar şi pentru a beneficia de dividendele pe care companiile le-au anunţat.

"Este clar că pe partea de cumpărare investitorii au inclus deja în preţuri ieşirea din recesiune în primul trimestru, însă în ceea ce-i priveşte pe vânzători nu este la fel de uşor de înţeles. Probabil că se aşteaptă ca informaţiile privind evoluţia economiei să nu fie atât de bune pe cât sunt estimările, însă este posibil ca aceştia doar să fi vrut să ruleze acţiunile din portofoliu", a declarat Ciubotaru pentru MEDIAFAX.

La finalul şedinţei, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, era în creştere cu 0,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic menţineau indicele BET-NG la nivelul de marţi.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,97%, fiind susţinut de ascensiunea titlurilor SIF-urilor.

Brokerul crede că unii investitori vor încerca să îşi reaşeze portofoliile în următoarea perioadă şi să vizeze acţiunile care au avut o evoluţie mai lentă, sau chiar au înregistrat corecţii.

"Volumele din ultimele zile sunt comparabile cu cele din luna mai a anului trecut şi probabil că unii investitori încep să îşi balanseze portofoliile. Foarte multe din veştile bune au fost deja incluse în preţuri, iar acum urmează să vedem cum vor reacţiona investitorii după adunările generale, mai ales pentru că datele ex-dividend (după care cumpărătorii nu mai au dreptul la dividend - n.r) se vor suprapune cu raportările financiare pentru primul trimestru", a afirmat Ciubotaru.

Astfel, el crede că dacă rezultatele financiare vor fi mai reduse decât estimările investitorilor ar putea urma o perioadă de corecţii pe bursă, mai ales că cei care au cumpărat pentru a primi dividende vor vinde după data ex-dividend.

"Lumea se va uita şi la rezultate, iar cei mai mulţi se aşteaptă ca trendul de revenire al rezultatelor de anul trecut pentru cele mai multe companii să continue, însă dacă aştepările se vor dovedi mai mari, atunci probabil că vom vedea o reacţie. Dacă rezultatele vor fi în linie cu aşteptările nu cred că se vor vedea mişcări. Pe termen scurt, este clar că se cumpără pentru votul în AGA şi dividende", a mai spus Ciubotaru.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 42 milioane lei (10,1 milioane euro), sumă cu 11% mai redusă decât rulajul din sesiunea anterioară, de 47,4 milioane lei (11,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă topul lichidităţii, cu operaţiuni de 11,6 milioane lei pe piaţa principală şi de 1,9 milioane lei pe segmentul tranzacţiilor negociate, printr-o singură operaţiune. Cotaţia acestor titluri a avansat cu 0,66%, la 0,614 lei pe piaţa principală, iar deal-ul a fost realizat la 0,61 lei, preţ similar cu referinţa.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu maximum 1,6%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu cel mult 1,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici