- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a stagnat joi, într-o piaţă apatică şi cu lichiditate redusă
Bursa a stagnat joi într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost cu 20% mai redusă decât rulajul de miercuri.
Dacă în prima oră majoritatea acţiunilor au fost transferate la preţuri cu puţin sub ultimele cotaţii de miercuri, după ora 11:00 piaţa a trecut pe creştere cu maximum 0,6%. Totuşi, cotaţiile celor mai multe titluri s-au întors rapid sub nivelurile de la finalul sesiunii anterioare şi au variat foarte uşor până la închiderea şedinţei. Bursa a încheiat şedinţa în scădere nesemnificativă, de 0,07%
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede că cei mai mulţi investitori absentează de la tranzacţionare întrucât aşteaptă să treacă luna mai, care în cei mai mulţi ani a fost marcată de corecţii.
"Cred că lumea aşteaptă să vadă dacă se aplică dictonul «Sell in May and go away» (Vinde în mai şi apoi retrage-te - n.r.). În plus, acum trecem printr-o perioadă în care nu se întâlneşte cererea cu oferta. Pe de o parte vânzătorii aşteaptă să treacă datele ex-dividend (în funcţie de care au dreptul să primească dividende - n.r.) pentru a-şi încasa banii, iar cumpărătorii aşteaptă în ideea că după această dată, de regulă preţurile scad cu valoarea dividendului, şi apoi ar putea cumpăra", a declarat Ciudin pentru MEDIAFAX.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu doar 0,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,38% peste ziua anterioară. Ascensiunea indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 0,82%.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP), a înregistrat un recul de numai 0,18%.
La finalul şedinţei indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în scădere cu 0,15%.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de 23,2 milioane lei (5,9 milioane euro), sumă cu 21% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 29,3 milioane lei (7,1 milioane euro).
Acţiunile OMV Petrom au fost printre puţinele care au încheiat ziua în creştere. Ultima tranzacţie a fost realizată la 0,43 lei, preţ cu 0,82% peste ultima cotaţie de miercuri. Evoluţia titlurilor companiei a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 3,6 milioane lei.
"Probabil creşterea a fost determinată de un investitor care a vrut să beneficieze de dividendul pe care compania îl va distribui şi a intrat la cumpărare chiar pe ultima sută de metri", a afirmat Ciudin.
Joi a fost ultima zi în care investitorii mai puteau să cumpere acţiuni OMV Petrom astfel încât să fie înscrişi în registrul acţionarilor la 10 mai, stabilită data ex-dividend. Compania va acorda acţionarilor dividende totale de peste un miliard de lei din profitul înregistrat anul trecut, nivel apropiat cu cel din 2008, ultimul an în care producătorul de petrol şi gaze a alocat investitorilor astfel de beneficii. Acţionarii vor primi câte 0,0177 lei pentru fiecare titlu.
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 5,2 milioane lei şi, respectiv, de 3,8 milioane lei.
Titlurile Fondului au stagnat la 0,545 lei, iar cotaţia acţiunilor SIF Moldova a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,4 lei.
Acţiunile FP au crescut uşor miercuri, după ce în precedentele trei şedinţe au coborât cumulat cu peste 7% şi au atins cel mai redus preţ de la listare, sub presiunea de la vânzarea. Declinul din precedentele sesiuni a fost determinat de reluarea procesului de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP, în urma căruia în piaţă ar urma să intre noi pachete de titluri ale Fondului pentru care vânzătorii să ceară preţuri mai mici.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, unde corecţiile erau de cel mult 2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Oreshnik, racheta minune a lui Vladimir Putin cu care face ravagii în Ucraina, este reuşita Vestului decadent
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO