Operaţiunile cu acţiuni SIF Transilvania au cumulat 4,7 milioane lei, iar rulajul titlurilor SIF Moldova a fost de 3,8 milioane lei. La finalul zilei, acţiunile SIF Transilvania au valorat 0,5 lei fiecare, respectiv cu 14,42% mai sus de referinţă, în timp ce titlurile SIF Moldova au urcat cu 14,67%, la 0,86 lei.
Presiunea la cumpărare a ridicat şi cotaţiile acţiunile SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, cu 14,88%, respectiv cu 14,63%. Titlurile SIF Muntenia au crescut la 0,695 lei, pe un rulaj de 3,6 milioane lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat la 0,94 lei, mai scumpe cu 14,63%, investitorii tranzacţioând de două milioane lei.
Evoluţia acţiunilor SIF a amplificat şi traiectoria indicelui extins al Bursei, care a crescut cu 11,28%, după ce în primele minute ale zilei a urcat cu 8,22% peste referinţă.
Cererea a ridicat puternic, cu 13%, şi cotaţiile acţiunilor companiilor din sectorul energetic, imediat după deschidere, iar în urma aplicării algoritmului de fixing BET-NG a indicat o medie a preţurilor acestor titluri cu 14,4% mai mare în comparaţie cu nivelul de luni.
Titlurile Petrom au fost cele mai lichide din piaţă, operaţiunile însumând 17,4 milioane lei. În acelaşi timp, acţiunile companiei petroliere au fost printre singurele titluri care nu au atins pragul maxim de creştere, ultimul transfer fiind efectuat la 0,27 lei, cu 13,45% mai sus de referinţă.
De asemenea, acţiunile Rompetrol Rafinare au urmat şi ele tendinţa pieţei, ultimele operaţiuni fiind realizate la 0,0342 lei, preţ cu 14,77% mai sus de referinţă. Evoluţia a venit pe un rulaj de 407.000 de lei.
Investitorii au pus presiune la cumpărare încă de la deschiderea zilei, urcând astfel cotaţiile cu 7,88%.
După numai o oră şi jumătate, indicele general şi-a accelerat creşterea la peste 10%. Punctul maxim a fost atins cu puţin după ora 16:00, când BET-C s-a plasat cu 11,66% peste referinţă, iar de la acest moment, indicele a înregistrat variaţii nesemnificative.
Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate au încheiat ziua la preţuri în medie cu 10,62% mai mari faţă de cele de referinţă, după ce indicele BET a urcat cu 7,49%.
Deşi majoritatea acţiunilor au crescut cu aproape 15%, câştigul indicilor BET-C şi BET au fost frânate de titlurile Banca Transilvania, care sunt suspendate de la tranzacţionare pentru consolidarea valorii nominale. Acţiunile băncii au o pondere de 12,11% în calculul indicelui BET-C şi de 23,33% în BET.
Creşterile spectaculoase au însemnat un plus de 8,85 miliarde lei (2,35 miliarde euro) la capitalizarea Bursei, valoarea de piaţă a companiilor listate la Bursă urcând de la 65 miliarde lei (17,26 miliarde euro) la 73,92 miliarde lei (19,62 miliarde euro).
"Este un semntiment pozitiv pe toate pieţele internaţionale, de care au beneficiat majoritatea acţiunilor de la BVB. Investitorii şi-au recăpătat încrederea în piaţă, însă tranzacţionează pe termen scurt. Probabil că în viitorul apropiat vom mai avea creşteri sau scăderi, însă un lucru este cert, şi anume volatilitatea pieţei se va menţine în continuare ridicată. În ultima perioadă, preţurile au căzut mult, ajungând la niveluri derizorii, iar acum avem o revenire. Va mai trebui să aşteptăm până la perioada de consolidare", a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Cârstea, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj IFB Finwest.
Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale au închis ziua la 9,75 lei, mai scumpe cu 14,71%, iar tranzacţiile au însumat 2,8 milioane lei.