- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.10.2023, 14:21)
- Liviu Popescu
Bursă. Cele mai mari pieţe de obligaţiuni din lume sunt afectate de vânzări agresive
Bursă. Cele mai mari pieţe de obligaţiuni din lume sunt afectate de vânzări agresive. Randamentul titlurilor de stat americane, la 5% pentru prima oară din 2007. În Germania, unde la început de 2022 randamentele pe 10 ani erau negative acum sunt la 3%.
Urmărește
391 afișări
Bursă. Cele mai mari pieţe de obligaţiuni din lume sunt afectate de vânzări agresive
O vânzare agresivă pe pieţele mondiale de obligaţiuni guvernamentale a dus miercuri randamentul titlurilor de stat americane pe 30 de ani la 5% pentru prima dată din 2007, iar costurile de împrumut pe 10 ani ale Germaniei la 3%, mişcări care ar putea accelera o încetinire a economiei mondiale, scrie agenţia de presă Reuters, citată de ZF.
Sentimentul din ce în ce mai puternic că ratele dobânzilor din marile economii vor rămâne mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a diminua inflaţia, datele economice din SUA – cea mai mare economie din lume - din ce în ce mai rezistente şi o reducere bruscă a poziţiilor traderilor pentru o revenire a obligaţiunilor au lovit puternic pieţele.
Randamentele pe 30 de ani din SUA au atins miercuri nivelul psihologic de 5% pentru prima dată de la criza financiară globală, iar randamentul Bund pe 10 ani din Germania a atins 3%, o nouă bornă într-o piaţă în care randamentele au fost negative la începutul anului 2022.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Titlurile de stat americane au fost supuse unor presiuni puternice în ultimele săptămâni, deoarece datele economice mai bune decât se aşteptau în ultima vreme i-au încurajat pe oficialii Fed să continue retorica lor de tip hawkish, insistând că este posibil ca ratele dobânzilor să fie nevoite să crească din nou şi să rămână la niveluri ridicate pentru mai mult timp decât sperau investitorii până de curând. Datele privind locurile de muncă vacante publicate marţi au exacerbat aceste temeri.
Costurile împrumuturilor guvernamentale influenţează totul, de la ratele creditelor ipotecare pentru proprietarii de locuinţe până la ratele împrumuturilor pentru companii, iar viteza de retragere a obligaţiunilor a stârnit îngrijorare pe pieţele de acţiuni, determinând în acelaşi timp creşterea dolarului, care este un refugiu sigur, ceea ce, la rândul său, a cauzat probleme pentru alte monede, cum ar fi yenul japonez.
Analiştii care acoperă instrumentele cu venit fix se aşteaptă în continuare la scăderea randamentelor şi la creşterea preţului acestora, pe măsură ce economia globală slăbeşte. Însă ei adaugă că tendinţa este de slăbire în continuare a preţurilor, mai ales că investitorii care au păstrat pariurile pentru o revenire aruncă prosopul.
"În momentul de faţă există un impuls uriaş în spatele vânzării, deoarece poziţionarea pe piaţă a fost greşită", spune Juan Valenzuela, manager de portofoliu la Artemis. "O mulţime de oameni au crezut că, deoarece Rezerva Federală atingea vârful creşterilor de rate, a venit momentul să cumpere obligaţiuni guvernamentale, ceea ce înseamnă că majoritatea pieţei a avut poziţie de long".
O nouă creştere a costurilor de împrumut este, de asemenea, o bătaie de cap pentru băncile centrale, deoarece acestea pun în balanţă necesitatea de a menţine ratele ridicate pentru a limita inflaţia şi deteriorarea perspectivelor economice.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump