- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa de la Bucureşti. Prăbuşirea de ieri continuă/ Specialişti: Este cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România
După două ore şi jumătate de tranzacţionare, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a intrat în zona roşie, indicele înregistrând un minus de 0,99% la ora 11.30, la 7.401,15 puncte.
Bursa de la Bucureşti scade din nou, după două ore de tranzacţionare
Acţiunile Romgaz sunt pe scădere, cu 4,55%, Nuclearelectrica are un minus de 0,21%, Fondul Proprietatea scade cu 0,54%. Banca Transilvania şi BRD, care au fost miercuri cele mai afectate titluri sunt pe plus, cu 2,44%, respectiv 3,05%. Transelectrica înregistra o creştere de 2,64%, iar OMV Petrom creşte cu 2,32%.
La deschidere bursa arăta o creştere uşoară a indicelui BET, al celor mai lichid companii listate, de 0,6%.
Piaţa a deschis în scădere, iniţial, la 7.441,19 puncte, sub închiderea de miercuri, de 7.475,22 puncte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Indicele BET al celor mai lichide societăţi de la Bursa de valori Bucureşti a terminat ziua de miercuri cu o scădere de 11,21%, băncile şi companiile din energie fiind cele mai afectate acţiuni, după anunţurile de Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.
Guvernul a anunţat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacţionat negativ la anunţ.
Profesioniştii de la bursă: cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital apreciază că Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare reprezintă cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România de la reînfiinţarea acesteia în anul 1995, arată un comunicat al organizaţiei.
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital spun că publicarea proiectului a dus la dispariţia încrederii investitorilor în piaţa de capital din Româniapentru că au suferit scăderi ample şi titlurile unor emitenţi care nu sunt vizaţi de proiect, cum ar fi cei din industria medicală sau alimentară.
Unele dintre aceste dispoziţii sunt atât formal cât şi din punct de vedere al conţinutului vădit neconstituţionale, fiind caracterizate de imprecizie şi neclaritate. Un exemplu elocvent este art. 83 alin. (2) lit e) care, prin formularea sa, poate include în sfera persoanelor supuse ”taxei pe lăcomie” societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor, ori fondurile de investiţii alternative autoadministrate, cum ar fi SIF-urile şi Fondul Proprietatea şi chiar Bursa de Valori Bucureşti însăşi, întrucât toate aceste persoane juridice desfăşoară activităţi financiare.
Efectele nocive pentru bursa din România, provocate de proiectul de OUG, au intervenit imediat după ce aceste măsuri au fost anunţate, scăderile masive din şedinţa de tranzacţionare din data de 19.12.2018 fiind fără precedent după Marea Criză din 2007-2008. Această decapitalizare masivă a adus prejudicii majore nu doar investitorilor privaţi de pe piaţa de capital din România, ci şi participanţilor la fondurilor de pensii şi statului român, ale cărui deţineri la capitalul social al societăţilor listate au suferit o devalorizare semnificativă.
Este de neînţeles cum au putut fi concepute aceste propuneri legislative cu consecinţe atât de grave pentru piaţa de capital şi pentru conceptul de economie de piaţă, fără a exista niciun studiu de impact, fără nicio consultare prealabilă a profesioniştilor din domeniile vizate de proiect, demersuri obligatorii într-o societate democratică.
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital consideră că Proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie modificat prin eliminarea tuturor normelor care au un caracter neconstituţional, precum şi a acelora ce produc efecte negative pentru piaţa de capital din România şi sunt incompatibile cu noţiunea de economie de piaţă.
Miercuri, 19 decembrie, a fost pentru Bursa de la Bucureşti una din cele mai negre zile din istoria sa, Indicele BET al celor mai lichide societăţi de la Bursa de valori Bucureşti înregistrând o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile şi companiile din energie fiind cele mai afectate acţiuni, după anunţurile de marţi ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO