Bursa de la New York a închis marţi în scădere, după deprecierea barilului de petrol

Bursa de la New York a închis marţi în scădere, din cauza temerilor că deprecierea barilului de petrol ar putea declanşa o corecţie puternică a acţiunilor din sectorul energiei, transmite Reuters.

Urmărește
6 afișări

În acelaşi timp, veniturile anunţate luni seară de grupul Alcoa au dezamăgit, imprimând un debut pesimist sezonului de raportare financiară pe primul trimestru.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 0,95%, iar S&P 500 a pierdut 0,78%, în timp ce piaţa Nasdaq s-a retras cu 0,96%.

Acţiunile companiilor din energie au scăzut, iar unii analişti se tem deja că aprecierea puternică a acestui sector din ultima perioadă ar putea fi exagerată, ţinând cont de o posibilă depreciere a preţurilor petrolului şi de aşteptările pesimiste privind profiturile.

Preţul petrolului a scăzit marţi pentru a doua zi consecutiv, după ce analiştii Goldman Sachs au estimat că barilul de ţiţei Brent se va deprecia cu aproape 20 de dolari în următoarele luni. Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că preţul ridicat al petrolului ar putea afecta cererea.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut marţi cu peste 3 dolari, la 120,9 dolari pe baril, iar referinţa de pe piaţa americană s-a redus cu 3,67 dolari, la 106,25 dolari pe baril. Miercuri, preţul Brent a urcat cu un dolar, la circa 122 dolari pe baril, după ce Kuweitul, stat membru OPEC, a suspendat temporar exporturile din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Tensiunile sociale care au afectat de la începutul acestui an ţările exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu şi Africa Centrală au alimentat o creştere puternică a preţurilor petrolului. Indicele S&P al sectorului energiei a avut cea mai bună performanţă în primul trimestru, urcând cu 11,1%, în timp ce indicele de referinţă S&P 500 a crescut cu numai 4,5%.

Acţiunile producătorilor de materii prime au scăzut pe linie, simultan cu deprecierea cotaţiilor metalelor. Investitorii sunt îngrijoraţi că perspectivele de revenire a economiei Japoniei, a treia la nivel mondial, au slăbit semnificativ după cutremurul devastator din 11 martie, care a declanşat cea mai gravă criză nucleară din ultimii 25 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici