Bursa de la New York a închis miercuri în creştere, datorită industriei materiilor prime

Bursa de la New York a închis miercuri în creştere, datorită aprecierii acţiunilor din industria materiilor prime, însă tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ar putea genera o nouă rundă de majorări ale preţurilor mărfurilor, cu efect negativ asupra acţiunilor, transmite Reuters.

Urmărește
10 afișări

Temerile investitorilor s-au temperat pentru moment, însă rulajul redus al pieţei în şedinţa de miercuri indică un optimism limitat.

"Nimeni nu vrea să iasă în faţă, toată lumea aşteaptă şi, evident, vânzările determinate de situaţia din Japonia au fost puţin exagerate", comentează un analist american.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în urcare cu 0,56%, iar S&P 500 a avansat cu 0,29%, în timp ce piaţa Nasdaq a câştigat 0,54%.

Indicele S&P al sectorului materiilor prime a urcat cu 1,4% şi a contribuit în cea mai mare măsură la creşterea bursei, datorită aprecerii cotaţiilor metalelor, precum cuprul.

Preţul petrolului Brent a închis stabil, la 115,55 dolari pe baril, iar cotaţia de referinţă pe piaţa americană a urcat cu 78 de cenţi, finalizând la 105,75 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008. Avansul cotaţiilor petrolului este cauzat de tensiunile sociale din Yemen, care cresc riscurile în regiunea exportatoare de ţiţei.

"Aceste creşteri ale preţurilor mărfurilor s-ar putea menţine pentru ceva timp. Asta creează un obstacol pentru creştere", notează un alt analist.

Creşterea preţurilor petrolului este de bun augur pentru companiile energetice, însă are efecte negative pe termen lung asupra creşterii economice.

Perspectivele privind cererea de energie sunt înclinate către o creştere puternică iminentă, deoarece Japonia trebuie să găsească resurse pentru înlocuirea a 10% din producţia internă de electricitate, capacitate pierdută în urma cutremurului şi valului tsunami din 11 martie. Cele mai probabile opţiuni ar fi gazele naturale şi petrolul, inclusiv din Orientul Mijlociu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici