Bursa de la New York a scăzut puternic luni, după prima şedinţă de la retrogradarea ratingului SUA

Bursa de la New York a închis luni în scădere puternică, indicele S&P 500 pierzând peste 6% în prima şedinţă de la retrogradarea ratingului de credit al Statelor Unite, din cauza temerilor privind o nouă recesiune în cea mai mare economie a lumii.

Urmărește
472 afișări
Imaginea articolului Bursa de la New York a scăzut puternic luni, după prima şedinţă de la retrogradarea ratingului SUA

Bursa de la New York a scăzut puternic luni, după prima şedinţă de la retrogradarea ratingului SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 5,55%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a coborât cu 6,66%, în timp ce piaţa Nasdaq a pierdut 6,9%.

Panica din piaţă a rezultat în cea mai slabă zi pentru S&P 500 din decembrie 2008. Toate acţiunile din componenţa indicelui au închis pe minus.

Rulajul pieţei a fost uriaş, de peste două ori mai mare faţă de media zilnică a anului trecut şi cel mai mare volum de la aşa-numita zi de "flash crash" din 6 mai 2010.

Percepţia inevstitorilor că Washingtonul nu va putea soluţiona problemele ridicate de datoria publică tot mai mare şi de încetinirea creşterii economice a contribuit la pesimismul generalizat din piaţă.

Vânzările au accelerat în timpul unui discurs al preşedintelui Barack Obama, care nu a oferit suficiente soluţii pentru rezolvarea problemelor fiscale şi economice ale SUA.

Pesimismul privind economia americană a fost completat de temerile legate de criza datoriilor de stat din Europa, unde iniţiativa Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiuni italiene şi spaniole de pe piaţa secundară nu este o măsură suficientă pentru a pune capăt turbulenţelor.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 17,9% de la maximul acestui an, atins pe 29 aprilie, iar închiderea de luni marchează prima zi din noiembrie când Dow Jones a închis sub 11.000 de puncte.

Toate sectoarele din componenţa indicelui S&P 500 au scăzut cu peste 3,5%, dar companiile sensibile la datele economice, precum băncile şi industria materiilor prime, au fost afectate sever. Indicele sectorului financiar s-a retras cu 10%, iar cel al energiei cu 8,3%.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa SUA a coborât luni cu 5,57 dolari, la 81,31 dolari pe baril.

Bank of America s-a prăbuşit cu 20,3%, pe cel mai ridicat volum de tranzacţionare, marcând cea mai abruptă scădere dintre acţiunile listate la New York.

Scăderile înregistrate luni pe bursele din întreaga lume au redus valoarea globală a acţiunilor cu 1.350 miliarde de dolari. Indicele MSCI World a scăzut cu 5,2%, după ce începuse săptămâna la 26.420 miliarde de dolari.

Indicele S&P 500 a pierdut 729,3 miliarde de dolari ca valoare.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a redus vineri seară pentru prima dată ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+.

Raportul dintre numărul acţiunilor care au scăzut luni la New York şi numărul titlurilor care au urcat a fost de 66 la 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici