Bursa de la New York, la minimele ultimilor cinci ani

Principalii indici ai bursei de la New York au căzut miercuri cu până la 6,1%, la minimele ultimilor cinci ani, după ce rezultatele trimestriale dezamăgitoare raportate de o serie de companii americane au alimentat temerile investitorilor privind iminenţa unei recesiuni severe.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Bursa de la New York, la minimele ultimilor cinci ani

Bursa de la New York, la minimele ultimilor cinci ani (Imagine: Mediafax/AFP)

Indicele Dow Jones al celor mai mari companii din industria americană a căzut cu 5,7%, la 8.519,21 puncte, iar Standard & Poor's 500 s-a prăbuşit cu 6,1%, la 896,78, cel mai redus nivel de sfârşit de şedinţă din aprilie 2003.

Nasdaq Composite s-a depreciat cu 4,77%, la 1.615,75, cel mai scăzut final de sesiune din iunie 2003.

Prăbuşirea preţurilor pe pieţele de mărfuri a afectat acţiunile companiilor din sectorul energetic şi al materiilor prime. Cea mai neperformantă companie industrială a fost conglomeratul petrolier Exxon Mobil, în cădere cu 10%. Grupul rival ConocoPhilips a pierdut 9,1% din capitalizare, după ce a redus estimările pentru acest an.

Indicele companiilor din sectorul energetic a scăzut cu 10,4%, pe fondul unei căderi a preţului petrolului sub 67 dolari pe baril.

Constructorul de avioane Boeing a pierdut, totodată, 7,5% din capitalizare, după ce a raportat o scădere puternică a profitului trimestrial şi a avertizat investitorii că ar putea fi necesar să finanţeze clienţii din bugetul companiei anul viitor.

Acţiunile companiei de comunicaţii şi servicii online AT&T au scăzut cu 7,6% din cauza profitului sub aşteptări din perioada iulie-septembrie, ca urmare a marjei reduse de câştig pe segmentul wireless.

În acelaşi timp, declinul activelor de pe pieţele emergente şi devalorizările grave de pe pieţele de capital din întreaga lume reprezintă semnale că criza creditelor, care a erodat sistemele financiare din SUA şi Europa, se extinde către statele în dezvoltare.

În sectorul bancar, Wachovia, preluată de Wells Fargo, a raportat pierderi trimestriale de 23,9 miliarde de dolari, rezultat negativ record pentru o instituţie financiară în perioada actualei crize a creditelor. În urma publicării rezultatelor, acţiunile Wachovia au căzut cu 6,2%, iar titlurile Wells Fargo s-au depreciat cu 4,1%.

Industria high-tech a avut, de asemenea, declinuri importante. Producătorul de memorii flash SanDisk a scăzut cu 31,6%, după ce Samsung şi-a retras oferta de preluare, în valoare de 5,9 miliarde de dolari.

Printre companiile mari ale căror acţiuni au reuşit miercuri performanţe bune se numără Apple, care a urcat cu 5,9% datorită rezultatelor trimestriale peste aşteptări raportate cu o zi înainte, datorate în mare parte lansării telefonului iPhone 3G.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici