- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut puternic vineri, după cutremurul din Japonia
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis vineri în scădere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci săptămâni, iar yenul s-a depreciat semnificativ, după un cutremur puternic în largul coastei de nord-est a Japoniei, care a cauzat valuri tsunami, incendii şi alunecări de teren.
Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut puternic vineri, după cutremurul din Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cutremurul, cu o magnitudine de 8,9 potrivit US Geological Survey, a zguduit clădirile din Tokyo şi a cauzat "mulţi răniţi", potrivit televiziunii NHK şi declaraţiilor martorilor de la faţa locului.
Indicele Nikkei era deja în scădere înainte de cutremur, din cauza temerilor privind economia globală şi tensiunile din Arabia Saudită.
"Este încă prea devreme să evaluăm pagubele şi replicile se fac încă simţite. Anticipăm o corecţie abruptă a yenului, iar Banca Japoniei ar putea menţine înclinaţia către dobânzi mai mici la consiliul de săptămâna viitoare. În contextul creşterii puternice a preţului petrolului, care a afectat perspectivele economie globale de care Japonia depinde în mare măsură, acest eveniment ar putea determina banca centrală să păstreze o politică monetară care ar favoriza economia", comentează un analist al Standard Chartered Bank din Hong Kong.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Yenul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro după cutremur. Moneda japoneză a coborât cu 0,3% faţă de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au căzut cu 3% după închiderea şedinţei bursiere. Randamentele obligaţiunilor au crescut, investitorii anticipând consecinţe economice semnificative şi noi presiuni asupra bugetului de stat. Contractele futures cu aur au înregistrat creşteri.
Mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere din Japonia s-au închis. Mai multe instalaţii industriale, inclusiv o rafinărie şi o fabrică de oţel, sunt în flăcări.
Banca Japoniei a anunţat că va face toate eforturile pentru a menţine stabilitatea financiară.
"Sunt fabrici de autoturisme şi semiconductori în nordul Japoniei, deci impactul economic va fi important", a declarat un economist al Mizuho Research Institute din Tokyo.
Presa japoneză anunţă numeroşi răniţi şi mutle incendii în oraşele Sendai şi Tokyo. Portul Sendai a fost lovit de un val tsunami de zece metri, însă pagubele nu sunt cunoscute.
Provincia Miyagi şi regiunile alăturate cuprind numeroase zone industriale şi de producţie, cu multe combinate chimice, petrochimice şi fabrici de electronice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO