Bursa din New York, la a şaptea zi consecutivă de scăderi

Bursa de la New York a marcat joi a şaptea şedinţă consecutivă în cădere, în pofida eforturilor mai multor guverne din întreaga lume de a revigora piaţa creditelor, considerate de investitori insuficiente pentru evitarea unei recesiuni globale.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Bursa din New York, la a şaptea zi consecutivă de scăderi

Bursa din New York, la a şaptea zi consecutivă de scăderi (Imagine: Mediafax/AFP)

O avalanşă de vânzări a prăbuşit indicele Dow Jones sub 8.600 de puncte pentru prima oară din mai 2003, cădere de mai mult de 40% faţă de maximul istoric atins cu exact 12 luni în urmă. Nasdaq Composite şi S&P 500 s-au întors, de asemenea, la niveluri care nu au mai fost înregistrate de peste cinci ani.

Cele mai neperformante acţiuni au fost cele din sectorul financiar, respectiv băncile şi companiile de asigurare. Investitorii nu şi-au recăpătat încrederea, în pofida măsurilor adoptate de bănci centrale şi guverne din întreaga lume pentru reabilitarea pieţelor.

Pieţele creditelor sunt în continuare blocate, iar costurile împrumuturilor interbancare pe termen scurt în dolari au atins noi maxime istorice.

Totodată, acţiunile General Motors au pierdut 31,1% şi au revenit la valoarea din 1950, pe fondul temerilor că declinul activităţii industriale în Statele Unite se va accentua, iar cererea globală de automobile se va prăbuşi în 2009.

Companiile petroliere Exxon Mobil şi Chevron au contribuit de asemenea, în mare măsură, la căderea indicelui industrial Dow Jones, după ce preţul petrolului a scăzut sub 87 dolari pe baril din cauza temerilor cu privire la reducerea cererii globale pentru energie.

"Am trecut peste factorii fundamentali (cerere, ofertă - n.r.). Ne confruntăm cu panică pură", a declarat un analist american.

Indicele Dow Jones al industriilor americane s-a prăbuşit joi cu 678,91 puncte, respectiv 7,33%, la 8.579,19 puncte, în timp ce S&P 500 a căzut cu 75,02 puncte, sau 7,62%, la 909,92 puncte.

Nasdaq Composite a pierdut, în acelaşi timp, 5,47%, sau 95,21 puncte şi a închis la 1.645,12 puncte.

Dow Jones a pierdut, astfel, 2.271,47 puncte în ultimele şapte şedinţe bursiere, înregistrând cea mai slabă perioadă de şapte zile de tranzacţionare din istorie. Indicele s-a prăbuşit cu 5.585,34 puncte faţă de maximul istoric atins pe 9 octombrie 2007.

Companiile energetice Exxon Mobil şi Chevron au avut cea mai mare contribuţie la căderea Dow Jones. Exxon a pierdut 11,7%, iar Chevron 12,5%. Perspectivele pentru şedinţa de vineri nu sunt optimiste, după ce barilul de petrol sa tranzacţionat la minimul ultimelor 12 luni, respectiv 84 dolari, după sfârşitul şedinţei oficiale pe bursa de mărfuri de la New York.

În sectorul bancar, Mogan Stanley a căzut cu 25,9%, din cauza unor zvonuri că cea mai mare bancă japoneză, Mitsubishi UFJ Financial Group, va renunţa la o investiţie de 9 miliarde de dolari la compania americană.

Wall Street a deschis în urcare, datorită profitului trimestrial peste aşteptări raportat miercuri seară de IBM, care a determinat optimism pentru companiile din sectorul tehnologiei. În pofida performanţelor bune, IBM a închis în scădere cu 1,7%, reflectând astfel teama şi panica investitorilor.

Totodată, indicele volatilităţii pieţei, considerat de americani barometrul fricii investitorilor, a atins un nou maxim istoric, sărind cu 11,11% peste închiderea de joi.

Raprotul dintre acţiunile în cădere şi cele în urcare a fost joi de 12 la 1 pe bursa de la New York.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici