Bursa din Rusia scade, din cauza sancţiunilor anunţate de Statele Unite

Publicat: 21 03. 2014, 14:20
Actualizat: 06 04. 2020, 02:51

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi că SUA vor impune o nouă rundă de restricţii pentru 20 de cetăţeni ruşi şi banca Rossia, descrisă de Departamentul de Stat ca instituţia de credit preferată a înalţilor oficiali ruşi.

Decizia îngheaţă activele deţinute în SUA şi interzice cetăţenilor americani şi companiilor să facă afaceri cu persoanele de pe listă.

UE şi SUA au anunţat o primă serie de sancţiuni după ce Rusia a recunoscut Crimeea ca stat independent, constând din restricţii de călătorie şi blocarea activelor pentru unii oficiali ruşi şi ucraineni.

În a doua rundă de sancţiuni, după anexarea Crimeei de către Rusia, UE a extins lista persoanelor vizate de restricţii, în timp ce Statele Unite au mers mai departe, inlcusiv printr-un ordin semnat de Obama pentru a face posibilă impunerea de sancţiuni vizând sectoare cheie ale economiei Rusiei, printre care financiar şi energetic.

Indicele Micex, denominat în ruble, a scăzut cu peste 3% în prima parte a şedinţei de vineri, în timp ce indicele RTS, denominat în dolari, a pierdut peste 4%. Ulterior, ambii indicatori s-au stabilizat uşor.

Acţiunile producătorului de gaze naturale Novatek, companie controlată de miiardarul rus Ghenadi Timşcenko, inclus pe lista persoanelor vizate de restricţii, a înregistrat cel mai mare declin, de 7,3%.

Titlurile companiei de construcţii Mostotrest, controlată de Arkadi şi Boris Rotenberg, de asemenea pe listă, au scăzut cu 4,4%.

Gazprom, compania cu cele mai lichide acţiuni de pe bursa de la Moscova, a scăzut cu 2,8%, în timp ce cotaţia Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a pierdut 3,4%.

Declinul bursei ruse a fost, însă, mult mai limitat vineri comparativ cu scăderea masivă de pe 3 martie, imediat după ce forţe proruse au preluat controlul peninsulei Crimeea, iar UE şi SUA au avertizat cu sancţiuni.

Pe 3 martie, capitalizarea Micex a scăzut cu circa 60 de miliarde de dolari, mai mult decât a cheltuit Rusia pentru jocurile olimpice de la Sochi. În aceeaşi zi, banca centrală de la Moscova a fost nevoită să vândă peste 11 miliarde de dolari pentru a limita deprecierea rublei.

Tensiunile dintre Rusia şi statele occidentale au determinat agenţiile de evaluare financiară Standard&Poor’s şi Fitch să înrăutăţească perspectiva ratingului suveran al Rusiei de la „stabilă” la „negativă”.