Bursa era în creştere cu 2,6% la jumătatea zilei, pe o lichiditate redusă

Bursa era în creştere cu 2,58% la jumătatea şedinţei de miercuri, spre deosebire de tendinţa uşor descendentă a marilor pieţe europene, însă lichiditatea era redusă, de 6,1 milioane lei, şi susţinută în proporţie de 47% de tranzacţii cu acţiunile BRD şi Banca Transilvania.

Urmărește
5 afișări

Investitorii de la Bucureşti au urmat astfel, încă de la deschidere, traiectoria ascendentă de marţi a burselor din SUA, care au urcat cu până la 1,78%. Tendinţa pieţelor americane nu a fost preluată însă şi de marile burse europene, care la jumătatea şedinţei de la Bucureşti aveau corecţii uşoare, cuprinse între 0,72% şi 1,46%. În acelaşi timp, pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est aveau o evoluţie mixtă, cu creşteri de până la 0,3% şi scăderi de cel mult 1,27%.

Tranzacţiile cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB erau efectuate la ora 13:00 la preţuri în medie cu 1,68% mai mari faţă de referinţă, iar cotaţiile titlurilor companiilor din sectorul energetic avansau cu 1,26%.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avut oscilaţii vizibile de preţ în prima parte a zilei, astfel că după ce au urcat cu 1,8% la deschidere, în numai 30 de minute cotaţiile au scăzut sub valorile de marţi. În jurul orei 11:10 indicele BET-FI a atins punctul minim al şedinţei, respectiv cu 1,46% mai jos.

Ulterior, titlurile au revenit pe creştere, iar la jumătatea şedinţei indicele BET-FI se plasa cu 2,68% peste referinţă.

În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era în creştere cu 1,9%.

Lichiditatea pieţei, de 6,1 milioane lei (1,4 milioane euro), era cu 34% mai redusă faţă de valoarea cumulată a tranzacţiilor din prima parte a şedinţei anterioare, de 9,3 milioane lei (2,2 milioane euro). Rulajul Bursei era susţinut în proporţie de 47% de transferurile cu acţiuni BRD şi Banca Transilvania, în valoare cumulată de 2,8 milioane lei.

Preţul titlurilor BRD era în creştere cu 2,4%, la 6,4 lei, iar acţiunile aveau cea mai mare lichiditate din piaţă, de 1,5 milioane lei.

Printr-o tranzacţie specială, au fost cedate titluri Banca Transilvania reprezentând 0,094% din capitalul social al instituţiei de credit, la un preţ de 0,79 lei, similar cu ultima cotaţie de marţi. Valoarea transferului a fost astfel de 790.000 de lei.

Pe piaţa principală, acţiunile băncii aveau un rulaj de 595.000 de lei şi valorau 0,8 lei, respectiv cu 1,27% peste preţul de marţi.

Acţiunile SSIF Broker aveau una dintre cele mai bune evoluţii din piaţă, fiind în creştere cu 11,11%, la 0,13 lei, după ce în primele tranzacţii cotaţia a scăzut cu peste 9%. Transferurile cu acţiunile firmei cumulau 478.000 de lei. Titlurile au fost suspendate de la tranzcţionare în prima oră a şedinţei pentru informarea investitorilor în legătură cu propunerea Consiliului de Administraţie de reducere a capitalului social cu 72,2 milioane lei, de la 144,7 milioane lei la 72,5 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor din 2008. SSIF Broker a încheiat anul trecut cu pierderi de 70,6 milioane lei, după ce a înregistrat provizioane de 72,4 milioane lei ca urmare a scăderii valorii de piaţă a acţiunilor din portofoliu.

Titlurile Alro au urcat puternic, cu 14,71%, la 1,56 lei, în primele 11 minute de tranzacţionare, după care investitorii nu au mai plasat ordine de vânzare, astfel că nu au mai fost realizate tranzacţii. La deschiderea şedinţei au fost efectuate transferuri în valoare cumulată de 147.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici