Bursa era în scădere cu 1,8%, influenţată de corecţia acţiunilor FP şi de pieţele externe

Bursa înregistra un recul de 1,81% la jumătatea şedinţei, influenţată de corecţiile pieţelor externe şi de declinul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), titluri care s-au menţinut pe scădere severă, cu 5,98%, întrucât de joi cumpărătorii acestora nu mai pot încasa dividende.

Urmărește
6 afișări

Titlurile Fondului au coborât brusc cu peste 6% chiar de la deschidere, iar cei mai mulţi jucători nu au reacţionat în primele minute la această corecţie.

Ulterior, unii investitori au încercat să profite de preţurile în scădere şi au intrat mai vizibil la cumpărare, astfel că volumele de acţiuni FP tranzacţionate în prima parte a şedinţei au fost mai mari decât rulajele din perioada similară a sesiunii precedente.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,032 lei, iar dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

La ora 13:00 acţiunile Fondului erau tranzacţionate în continuare la cel mai redus preţ de la listare, de 0,503 lei, şi consemnau cel mai mare rulaj din piaţă, de 17 milioane lei. Lichiditatea este peste două ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 8,1 milioane lei.

Data ex-dividend a influenţat semnificativ şi cotaţiile acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), care au căzut cu 9,92% şi, respectiv, cu 5,8%.

Astfel, titlurile SIF Banat-Crişana au ajuns la preţul de 1,108 lei, cu 0,122 lei sub cotaţia de miercuri, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,085 lei, la 1,38 lei. Acţionarii SIF Banat-Crişana vor primi un dividend de aproape 0,087 lei/titlu, iar SIF Oltenia va distribui un dividend de 0,063 lei/acţiune.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Banat-Crişana au însumat 1,3 milioane lei, iar titlurile SIF Oltenia au avut un rulaj de 1,5 milioane lei.

Acţiunile FP au accelerat corecţia indicelui BET, al celor mai lichide zece titluri, la 1,65%, şi, totodată, a contribuit la declinul de 2,3% înregistrat de indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate.

Picajul titlurilor FP împreună cu corecţiile acţiunilor SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia au contribuit vizibil şi la traiectoria indicelui BET-FI, care a căzut cu 5%.

La preţuri în scădere, însă mai lentă, erau tranzacţionate şi titlurile companiilor din sectorul energetic, astfel că indicele BET-NG a scăzut cu 1,44%.

Acţiunile Oltchim au continuat linia ascendentă din precedenta şedinţă şi au urcat cu 11%, la 0,6 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 3,6 milioane lei, sumă din care 2,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 1,3% din acţiunile combinatului chimic.

Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,61 lei, preţ în urcare cu 12,86%.

Acţiunile Oltchim au început să crească puternic de miercuri ca urmare a achiziţiilor realizate de unii speculatori care, mizând pe succesul privatizării combinatului chimic, au intrat la cumpărare estimând că la începerea privatizării companiei preţul titlurilor va creşte şi atunci ei vor putea vinde în câştig.

Compania Oltchim va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intenţie discutată de Executiv şi FMI.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,9 milioane lei (7,3 milioane euro), sumă cu 37% peste rulajul din prima parte a şedinţei de miercuri, de 21,8 milioane lei (5,3 milioane euro).

La jumătatea şedinţei de la Bucureşti marile pieţe europene erau în scădere cu până la 1,6%, influenţate de declinul acţiunilor companiilor din sectorul minier şi cel energetic după unele perspective mai slabe privind preţurile mărfurilor. Linia descendentă era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 2,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici