Bursă: Holde Agri Invest îşi adânceşte pierderile în S1/2024 şi anunţă schimbarea lui Liviu Zăgan din funcţia de CEO. Acţiunile companiei au minus 44% de la începutul anului

Urmărește
386 afișări
Imaginea articolului Bursă: Holde Agri Invest îşi adânceşte pierderile în S1/2024 şi anunţă schimbarea lui Liviu Zăgan din funcţia de CEO. Acţiunile companiei au minus 44% de la începutul anului

Holde Agri Invest (HAI), unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, şi-a adâncit pierderile în primul semestru din 2024 la 12 mil. lei, faţă de 8,7 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile din exploatare au urcat cu 12% la 62 mil. lei. Într-un raport separat de cel al rezultatelor financiare, companie a anunţat şi schimbarea lui Liviu Zăgan din funcţia de CEO.

„În perioada următoare, Consiliul de Administraţie va iniţia procesul de recrutare şi selecţie pentru un nou Director General. Între timp, domnul Bogdan Serghiescu, Director Financiar şi Director General adjunct al Holde Agri Invest, va prelua funcţia de Director General interimar, în timp ce domnul Zăgan îşi va continua activitatea în cadrul Companiei, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie, pentru a asigura suportul necesar pentru o integrare cât mai uşoară a noului Director General. Conducerea Companiei îi mulţumeşte domnului Zagan pentru contribuţia sa la dezvoltarea Holde Agri Invest şi devotamentul său pentru succesul Companiei”.

Acţiunile HAI au minus 44% de la începutul anului la Bursa de Valori. Compania are o capitalizare de 67 mil. lei.

Într-un comunicat de presă compania anunţă că în prima jumătate a anului a exploatat o suprafaţă de 16.321 de hectare, plud 24% faţă de S1 2023, din care 1.759 de hectare au fost cultivate în regim ecologic. Producţia din primele şase luni din 2024 a fost de 18.867 de tone, în scădere faţă de anul precedent, ca urmare a secetei extreme din zonele în care sunt localizate fermele Holde.

„Holde Agri Invest trece în continuare prin provocări semnificative, cauzate în principal de seceta extremă, care a afectat serios producţiile în toată industria agricolă. Într-un context deja dificil, acesta fiind al doilea an consecutiv marcat de dificultăţi, suntem nevoiţi să regândim direcţiile strategice pentru viitor, prin concentrarea pe soluţii pe termen lung, care să asigure sustenabilitatea şi redresarea companiei. Astfel, vom suspenda temporar planurile de extindere a suprafeţelor exploatate, până când datoriile vor ajunge la un nivel sustenabil şi accesul la capital va fi mai uşor. În plus, ne vom concentra investiţiile în domenii care vor genera creşteri rapide în venituri sau reducerea costurilor, cum ar fi infrastructura de irigaţii şi procesare, şi vom explora oportunităţi de consolidare, inclusiv prin fuziuni, pentru a beneficia de sinergii în lanţul valoric al industriei”, spune Iulian Cârciumaru, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.

În primele şase luni ale anului, fermele din portofoliul Holde au cultivat în regim convenţional grâu, rapiţă, floarea soarelui, porumb, mazăre, cartofi, sfeclă, orz, precum şi în regim bio grâu, mazăre şi floarea soarelui. În ceea ce priveşte campania de culturi de toamnă a anului agricol 2023-2024, aceasta a generat recolte totale de 43.621 de tone, în creştere cu 8% faţă de anul agricol precedent, din care 2.300 de tone au fost culturi în regim ecologic. Producţiile obţinute au fost influenţate în mod negativ de condiţiile meteorologice nefavorabile, precum lipsa precipitaţiilor şi seceta pedologică.

Compania a înregistrat în primul semestru din 2024 EBITDA de -0,9 milioane de lei, comparativ cu o valoare pozitivă de 0,7 milioane de lei în S1 2023, determinată, în principal, de cheltuielile cu caracter ocazional generate de integrarea noilor ferme şi a suprafeţelor exploatate. Aceste cheltuieli au dus la înregistrarea unei pierderi nete de 12,2 milioane de lei, mai mare cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, compania a scăzut cheltuielile directe, deşi suprafaţa exploatată a crescut, înregistrând şi o diminuare a datoriei nete pe unitate de suprafaţă.

„Schimbările din echipa executivă anunţate la nivelul poziţiilor de Director General şi Director Financiar, dar şi schimbările care au avut în cadrul Consiliului de Administraţie reflectă adaptarea noastră la noile realităţi şi angajamentul de a susţine redresarea companiei. În perioada următoare, vom intensifica implicarea Consiliului de Administraţie pentru a sprijini echipa executivă în acest demers. Deşi ne confruntăm cu dificultăţi, ne menţinem încrederea în potenţialul pe termen lung al industriei agricole şi în proiectul Holde pe care l-am început în urmă cu mai bine de şase ani. Angajamentul nostru faţă de acest proiect este reflectat de investiţiile pe care le-am făcut în companie şi de numărul de acţiuni pe care l-am acumulat de-a lungul anilor. Prin urmare, vreau să-i asigur pe toţi acţionarii noştri de responsabilitatea pe care o avem şi de faptul că facem toate eforturile de a redresa situaţia prin care trece compania”, a adăugat Iulian Cîrciumaru.

Acţiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 octombrie 2020 şi se tranzacţionează sub simbolul bursier HAI.

Holde Agri Invest este o companie iniţiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înfiinţată în 2018, compania exploatează peste 16.300 de hectare de teren, organizate în cinci nuclee - ferma Roşiori situată în Roşiori de Vede (judeţul Teleorman), Frumuşani (judeţul Călăraşi), Videle (judeţul Teleorman), Conţeşti (judeţul Dâmboviţa) şi Salcia (judeţul Brăila). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici