Bursă: Iproeb Bistriţa îşi triplează profitul net la 15 mil. lei în prima jumătate din 2024

Acţiunile Iproeb Bistriţa cresc puternic, iar compania îşi triplează profitul net la 15 mil. lei în prima jumătate din 2024, trecând pragul de afaceri de 100 mil. lei. Evaluare de 8,3 ori a profitului net.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Bursă: Iproeb Bistriţa îşi triplează profitul net la 15 mil. lei în prima jumătate din 2024

Producătorul de cabluri şi conductoare Iproeb Bistriţa (simbol bursier IPRU), una dintre cele mai performante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, cu un randament de 120% de la începutul acestui an, şi-a triplat profitul net la la 15,2 milioane de lei în primul semestru din 2024 în timp ce afacerile au urcat cu 14% la 100 mil. lei.

Rezultatele au fost bine primite de investitori în contextul în care preţul acţiunilor se aprecia marţi la prânz cu aproape 10% la 1,8 lei pe unitate pe tranzacţii de circa 100.000 de lei. Compania are o capitalizare de 220 mil. lei. La această evaluare şi pe baza profitului net din ultimele 12 luni raportul price earning ratio (P/E) este de 8,3 ori. 

“Cifra de afaceri a înregistrat o creştere de 14% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal datorită cererii sporite generate de dezvoltarea lucrărilor de infrastructură energetică şi a investiţiilor substanţiale în parcuri fotovoltaice şi eoliene”, se arată în raportul semestrial al companiei.

Cheltuielile de exploatare aferente perioadei au fost de 78,5 mil. lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. “Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată de cheltuielile cu materiile prime şi alte materiale consumabile datorită reducerii preţurilor, dar şi a schimbării strategiei de achiziţii, orientându-ne acum către prognoze şi negocieri de volume”.

Profitul operaţional al perioadei a fost de 17,7 mil. lei lei, în creştere cu 146% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului precedent.

“Contractele încheiate la începutul acestui an ne-au oferit posibilitatea optimizării planificării producţiei şi implicit obţinerea eficienţei pe flux, ceea ce a dus la îmbunătăţirea marjei. De asemenea, s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea produselor noi care să răspundă cerinţelor actuale ale pieţei, iar acest lucru ne-a deschis oportunităţi noi şi ne-a crescut cota de piaţă pe acest segment”.

Compania menţionează că investiţiile realizate în primele şase luni au fost de 1,2 mil. lei, faţă de valoarea de 4,4 mil. lei din semestrul I al anului precedent. Principalele investiţii au vizat modernizări pentru utilajele de producţie.

“Societatea va continua să implementeze proiectele de investiţii aferente anului 2024, proiecte care au fost aprobate de către Adunarea Generală a Acţionarilor din luna aprilie 2024, sursele de finanţare fiind atât surse proprii, cât şi surse atrase (credite bancare, granturi). Societatea consideră că efectele investiţiilor realizate se vor răsfrânge în mod favorabil asupra situaţiei financiare a societăţii pe termen mediu”.

Compania este controlată în proporţie de 58,8% de Electromontaj. Grupul DD Constanţa are 16,85%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici