- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.08.2011, 17:27)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,4%. Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune
Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni, consemnând a doua zi de corecţii dure, în cazul unor acţiuni chiar cu peste 10%, sub presiunea scăderilor severe de pe pieţele externe, şi a atins minimul din mai 2010.
Urmărește
1858 afișări
Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,4%, în cel mai alert ritm din ultimele 15 luni (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune.
La finalul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.759,96 puncte şi se plasa la cel mai redus nivel din luna mai 2010. Un nivel mai mic a fost înregistrat la 25 mai 2010, când BET-C avea 2.658,23 puncte.
Totodată, piaţa se plasează cu 14,5% sub nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistrează un recul de 11,3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Principalul motiv pentru derapajul de luni a fost reducerea ratingul de top triplu-A al Statelor Unite, vineri noaptea, de către agenţia Standard & Poor's (S&P). Impactul deciziei S&P pe pieţele externe a fost limitat de avertizările anterioare ale agenţiei privind posibilitatea unei asemenea hotărâri, însă în cazul bursei locale efectele au fost mai pronunţate, întrucât este o piaţă dominată de investitori pe termen scurt şi de lichiditate redusă.
Unii investitori de la BVB s-au grăbit din primele minute să introducă ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici, astfel că bursa a căzut cu 4%, însă pe volume mai reduse de tranzacţionare decât la începutul şedinţei de vineri, când bursa a coborât cu 5,5%. Piaţa locală a încheiat ziua de vineri în picaj cu 4,81%.
"În aceste condiţii vitrege nu mai există niciun loc de analiză. La ordinea zilei este cuvântul «vinde» şi poate mai încolo «cumpără». Nu este timp să analizezi, ci doar să acţionezi impulsiv", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
În prima jumătate de oră a şedinţei de luni, bursa de la Bucureşti a recuperat o parte din corecţia de la deschidere, odată ce pieţele vest-europene au revenit pe creştere uşoară. După ora 12:00 bursa de la Bucureşti şi-a accelerat scăderea, în condiţiile în care pieţele mature din Europa s-au întors pe linia descendentă, înregistrând corecţii de până la 2%.
Corecţiile pe piaţa locală s-au accelerat în ultima jumătate de oră. Punctul minim a fost atins în jurul orei 16:30, când piaţa era în picaj cu 8,3%.
"Nefericirea este că în momentele de creştere a pieţelor externe, noi nu ne-am remarcat, acum însă, în sezonul scăderilor, dimensiunea redusă a pieţei şi lipsa cumpărătorilor autohtoni potenţează scăderile. În faţa sentimentelor de frică şi a panicii orice argument fundamental păleşte şi va fi ignorat atâta timp cât vremurile sunt incerte, în pofida unor raportări financiare bune ale multor companii. Cu cât acest aspect va persista şi va deprecia valoarea acţiunilor, cu atât mai mari vor fi profiturile celor care la un moment dat vor intra la cumparare profitând de această discrepanţă între fundament şi preţ", a afirmat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 8,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 8,81% sub închiderea de vineri. În sesiunea precedentă, indicele BET a căzut cu 4,06%, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de 5,81%.
"În acest moment se tranzacţionează mai mult cu inima, nu cu capul. Preţurile la care au ajuns anumite acţiuni sunt foarte atractive, de aici şi volumele în creştere generate de corecţiile din ultimele două şedinţe. Deoarece suntem o piaţă foarte mică, atunci când cineva vrea să vândă neapărat coboară foarte mult preţul şi viceversa, atunci când vrea să cumpere, dar deocamdată nu este cazul, în ultimul timp piaţa fiind dominată de ştiri negative", a spus directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod.
Linia descendentă a fost vizibilă şi pe acţiunile celor cinci SIF-uri şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au dus indicele BET-FI cu 8,73% sub nivelul şedinţei precedente. Vineri, indicele BET-FI a scăzut cu 4,25%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât luni cu 8,91%, după ce vineri a picat cu 4,25%.
Chişu spune că scăderile dure din ultimele două zile vor conduce la nevoia unui rebound în următoarele şedinţe, iar ziua de marţi este crucială întrucât deciziile pe care Rezerva Federală Americană (Fed) le va lua ar putea avea un rol semnificativ în declanşarea unui reviriment pe pieţele financiare.
"În perioada următoare tendinţa va fi de ieşire din acţiuni, orientarea spre active mai puţin riscante, iar revenirea la sentimente mai bune ţine de soluţii credibile şi viabile ale decidenţilor privind criza datoriilor şi creşterea economiilor ţărilor dezvoltate, soluţii care să aibă puterea de a restabili încrederea în pieţele financiare", a conchis brokerul.
Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 96,7 milioane lei (22,8 milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul sesiunii precedente, de 110,4 milioane lei (26,1 milioane euro).
"Nu cred că banii vor ieşi din piaţă, doar vor sta un pic şi când vor considera că piaţa este supravândută, vor intra la loc. Deci, ar trebui să ne aşteptăm şi la o zi cu creşteri de cel puţin 5%", a afirmat Murgoci.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 49 milioane lei, asigurând astfel 51% din rulajul pieţei. Numeroasele ordine de vânzare introduse pentru aceste acţiuni au dus preţul cu 5,24% sub închiderea de vineri şi, totodată, la un nou nivel minim de la listare. La finalul zilei, titlurile Fondului erau cotate la 0,4501 lei.
Scăderi dure au fost consemnate şi de acţiunile BVB (14,97%) Banca Transilvania (12,07%), SIF Transilvania (11,18%), dar şi de titluri din sectorul energetic precum OMV Petrom (7,83%) şi Transelectrica (13,55%).
Şeful Departamentului de Analiză al BT Securities, Dan Rusu, apreciază însă că Estul Europei rămâne cu mare potenţial pe termen lung, deoarece preţurile de pe aceste pieţe nu au revenit în acelaşi ritm alert cu cel de pe bursele mature. Totodată, situaţia macroeconomică în majoritatea ţărilor din regiune, printre care şi România, se prezintă cu mult mai sigură şi stabilă decât în cazul economiilor dezvoltate precum Spania, Italia, Grecia sau Portugalia.
"Cât timp predomină pesimismul pe piaţă, investitorii vor sta deoparte în aşteptarea unor preţuri cât mai atractive. Dar cred că este o chestiune de timp până când banii se vor muta pe pieţe precum cea românească şi lucrurile se vor schimba în bine. Iar o decuplare la nivelul pieţelor de capital internaţionale, în sensul unei evoluţii relativ superioare în cazul economiilor emergente, este un scenariu foarte probabil pentru anii următori", a afirmat analistul.
În ciuda scăderilor puternice din piaţă, şapte acţiuni au reuşit să închidă ziua pe creştere, însă au consemnat rulaje foarte reduse. Cea mai vizibilă creştere, de 5%, a fost înregistrată de titlurile Prefab (PREH), iar evoluţia a venit pe o lichiditate de numai 13.000 de lei.
Mişcările ample din piaţa spot au îndreptat atenţia speculatorilor şi pe segmentul destinat produselor structurate, unde operaţiunile au cumulat 3,1 milioane lei, şi mai multe certificate au fost închise, întrucât au atins limitele stabilite la lansare.
Linia puternic descendentă s-a resimţit şi pe piaţa Rasdaq, însă în cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni, de numai 919.000 de lei. Valoarea este de peste două ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 2,2 milioane lei.
Acţiunile de regulă lichide au consemnat corecţii dure. Titlurile Electromagnetica (ELMA) au căzut cu 8,47%, iar acţiunile Prospecţiuni (PRSN) au coborât cu 11,52%.
La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în picaj cu până la 3,3%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 5,6%.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe