- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.08.2015, 11:38)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa scade cu peste 5%, urmând direcţia pieţelor externe
Bursa de la Bucureşti a scăzut puternic în primele tranzacţii ale şedinţei de luni şi a trecut pe minus per ansamblul anului, după ce evoluţia negativă din China a tras în jos pieţele dezvoltate din Statele Unite şi Europa.
Urmărește
263 afișări
BVB (Foto: Bogdan Maran / Mediafax Foto)
Declinul bursei de la Bucureşti s-a accelerat aproape de mijlocul şedinţei, iar declinul principalilor indici a depăşit 5%, fiind în declin cu peste 2% faţă de finele anului trecut, după ce turbulenţele de pe piaţa financiară din China au tras în jos pieţele dezvoltate din Statele Unite şi Europa.
Aproape de ora 13:40, indicii BET Plus şi BET ai Bursei de Valori Bucureşti se aflau în scădere cu 5,01, respectiv 5,04%. Declinul înregistrat luni a împins ambii indicatori pe minus cu peste 2% faţă de finele anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Lichiditatea a fost ridicată, cu operaţiuni de 63 milioane de lei (14,2 milioane euro) pentru prima parte a zilei, peste nivelul de 50,8 milioane de lei, cât s-a înregistrat în medie pe parcursul unei şedinţe întregi în acest an.
"Nu există un temei pentru scăderi pe piaţa noastră, legat de Codul Fiscal sau de altele. Pieţele externe sunt de vină. Scăderea s-a propagat şi către bursa noastră, dar nu are aceeaşi amploare. Bursa de la Bucureşti nu poate sta impasibilă. La noi vând investitorii mici şi mijlocii, nu cei mari", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.
Cei doi indici, de referinţă pentru piaţa locală, au închis vineri în declin cu 1%.
Scăderi importante au înregistrat toate companiile mari listate la Bucureşti, cu declinuri de 4,7% pentru Fondul Proprietatea (FP) şi 5,5% pentru OMV Petrom (SNP). De asemenea, Romgaz (SNG) a coborât cu 4,9%, Electrica (EL) cu 4,6%, Banca Transilvania (TLV) cu 4,4%, iar BRD - Societe Generale (BRD) cu 3,6%.
Pieţele dezvoltate din Vestul Europei au scăzut luni cu aproape 3%. În Europa Centrală şi de Est bursele de la Varşovia şi Praga au consemnat un declin de 3%, piaţa de capital de la Budapesta a scăzut cu 4,5%.
Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii, potrivit MarketWatch. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.
Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.
Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.
Citeşte şi: Bursa din China a închis în declin cu 8,5%, cel mai mult după 2007. Bursele asiatice scad puternic
Citeşte şi: Euro atinge maximul ultimelor 6 luni faţă de dolar, din cauza temerilor provocate de economia Chinei
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe