Bursele americane încep săptămâna în cădere liberă. Investitorii iau în calcul o nouă recesiune globală

Bursele americane au început ziua şi săptămâna de tranzacţionare în cădere liberă în ciuda eforturilor Rezervei Federale (Fed), care a redus duminică de urgenţă dobânda de referinţa la zero, un semn că investitorii iau în calcul o nouă recesiune globală cauzată de pandemia de coronavirus.

Urmărește
678 afișări
Imaginea articolului Bursele americane încep săptămâna în cădere liberă. Investitorii iau în calcul o nouă recesiune globală

Bursele americane încep săptămâna în cădere liberă. Investitorii iau în calcul o nouă recesiune globală

Principalii indici bursieri americani s-au prăbuşit la deschidere cu peste 8% după două picaje similare suferite săptămâna trecută, ceea ce a dus la suspendarea tranzacţionării pentru a treia oară în doar 6 şedinţe bursiere. Tranzacţionarea se suspendă timp de 15 minute dacă picajul indicilor depăşeşte 7%, acesta fiind un soft menit să oprească prăbuşirea preţurilor.

Reducerea agresivă a dobânzii de politică monetară din Statele Unite cu 1% până la intervalul 0%-0,25% şi anunţarea unui nou program de relaxare cantitativă de 700 miliarde de dolari nu a calmat panica din pieţele financiare.

Indicele bursier S&P 500 a pierdut 8,14% imediat după deschidere, Dow Jones Industrial Average a suferit o cădere de 9,7%, iar indicele sectorului tehnologic Nasdaq Composite a coborât 6,1% la deschidere. În pre-market, cotaţiile futures pe indicii bursieri principali au atins limita inferioară de variaţie de 5%.

La reluarea tranzacţionării, referinţa S&P 500 şi-a extins pierderile, suferind un picaj de până la 11%, în timp ce Dow era pe pierdere cu 11,6%. Tranzacţionarea se suspendă din nou dacă căderile sunt mai mari de 14%.

Volatilitatea extremă a dominat ultimele două săptămâni de pe pieţele bursiere internaţionale în condiţiile în care efectele economice ale coronavirusului sunt încă neclare, iar aşteptările la o revenire rapidă s-au spulberat, datele indicând o nouă recesiune globală. Scăderile de săptămâna trecută au fost cele mai mari de la criza financiară din 2008 încoace, impulsionate de răspândirea coronavirusului, prăbuşirea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi interdicţia de zbor aplicată de Statele Unite ţărilor din Spaţiul Schengen.

Evoluţia de la New York este în tendinţă cu mersul burselor asiatice şi europene, care au scăzut masiv luni şi săptămâna trecută. De altfel, majoritatea claselor de active au scăzut la deschiderea pieţelor luni. Randamentele titlurilor de stat au scăzut pe fondul panicii şi achiziţiei în panică, criptomonedele se tranzacţionau în scădere - Bitcoin, minus 7% - în timp ce aurul a continuat să evolueze în disonanţă cu parcursul aşteptat, scăzând luni cu 4% la 1.470 de dolari/uncie. Indicele fricii, VIX, a crescut cu peste 28% şi a trecut de nivelul de 56 de puncte. Singurul antidot pentru pieţele financiare se preconizează a fi semnele că pandemia se ameliorează, spun analiştii.

Ca măsură de precauţie, Federal Reserve a mai anunţat reducerea rezervelor minime obligatorii la zero pentru bănci şi extinderea liniilor de swap valutar cu băncile centrale din Europa, Canada, Marea Britanie, Japonia, Elveţia pentru a asigura lichiditatea în dolari din pieţele financiare internaţionale.

De asemenea, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, scădea la ora transmiterii ştirii cu aproape 8%, indicând aşteptările cu privire la reducerea cererii şi implicit o recesiune globală.

Şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis ziua cu scăderi masive, de 5% pentru cei nouă indici, în tendinţă cu bursele europene, care se îndreptau spre o nouă zi cu pierderi masive în condiţiile în care scăderile erau şi de peste 11% pentru bursa de la Paris şi de peste 10% pentru cea de la Frankfurt. Indicele principal BET al BVB scădea la ora transmiterii ştirii cu 10,6%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici