Bursele asiatice au înregistrat vineri cea mai abruptă scădere din martie, de circa 4%

Bursele asiatice au înregistrat vineri cele mai abrupte scăderi din martie, de circa 4%, pe fondul unei corecţii globale a pieţelor de capital, cauzată de temerile privind situaţia economică din Statele Unite şi extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Bursele asiatice au înregistrat vineri cea mai abruptă scădere din martie, de circa 4%

Bursele asiatice au înregistrat vineri cea mai abruptă scădere din martie, de circa 4% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 4,1% şi încheie cea mai slabă săptămână din octombrie 2008, transmite Bloomberg.

Randamentele de pe piaţa secundară a obligaţiunilor de stat japoneze cu maturitatea la zece ani au scăzut la minimul acestui an, iar yenul a recuperat deprecierea din prima parte a şedinţei, la o zi după intervenţia guvernului nipon pentru temperarea creşterii monedei.

Indicele S&P GSCI al materiilor prime este pe cel mai îndelungat trend descendent, tras în jos de petrol, zinc şi grâu.

Bursele din întreaga lume au înregistrat, din 26 iulie, scăderi de peste 4.400 miliarde de dolari, iar indicele MSCI All-Country World a coborât cu peste 10% de la maximul acestui an.

Economiştii contactaţi de Bloomberg estimează că rata şomajului din SUA a stagnat în iulie la 9,2%. Guvernul american va prezenta vineri datele privind numărul locurilor de muncă, după o săptămână în care mai multe rapoarte economice au indicat încetinirea creşterii PIB-ului american după un prim semestru slab.

"Investitorii realizează cât de dramatic au încetinit în ultimele luni economia globală şi cea a SUA. Ceea ce îi îngrijorează cel mai mult este că, ţinând cont de austeritatea fiscală din Europa şi din SUA şi de faptul că dobânzile sunt deja la zero, nu e clar ce mai pot face guvernele pentru a ne scoate din această situaţie", comentează Russ Koesterich, strateg de investiţii pentru divizia iShares a fondului BlackRock.

Numai 17 dintre cele 1.018 de acţiuni din componenţa MSCI Asia Pacific au crescut vineri, iar indicele a scăzut cu 8,2% de la începutul acestei săptămâni, marcând cea mai abruptă corecţie din octombrie 2008, când pieţele de credit erau îngheţate în urma falimentului Lehman Brothers.

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo s-a prăbuşit cu 4%, Hang Seng (Hong Kong) a pierdut 4,8%, iar S&P/ASX (Australia) s-a corectat cu 3,9%. Declinul a fost resimţit şi în Coreea de Sud şi Taiwan.

Indicele dolarului (calculat faţă de un coş de şase valute de referinţă) a stagnat după creşterea de 1,5% de joi. Moneda americană se tranzacţionează vineri la circa 78,59 yeni, faţă de 78,89 yeni la finalul şedinţei de joi, după intervenţia puternică a guvernului japonez pentru temperarea aprecierii monedei locale. Rata de schimb faţă de moneda europeană a urcat la 1,4113 dolari pe euro, comparativ cu 1,4092 dolari pe euro, din şedinţa de joi.

Ministrul chinez de Externe Yang Jiechi a declarat, într-un interviu acordat presei poloneze şi publicat vineri pe un site al guvernului chinez, că China va susţine Europa şi moneda euro, notând că riscul intrării Statelor Unite în default (incapacitate de plată) creşte. Oficialul chinez a cerut liderilor americani să fie "responsabili".

Petrolul a coborât cu 1,2%, la 85,57 dolari pe baril pe piaţa americană, iar aurul a urcat pe piaţa spot cu 0,7%, la 1.658,75 dolari pe uncie, după ce a atins joi un nou maxim istoric, de 1.681,72 dolari pe uncie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici