Bursele din Asia au scăzut din cauza temerilor că băncile nu vor folosi banii de la BCE la creditare

Bursele din Asia au scăzut joi, iar moneda euro a stagnat, investitorii ridicând semne de întrebare privind volumul de bani care se va îndrepta către economia zonei euro în urma primei scheme de finanţare pe trei ani derulată, miercuri, de BCE.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Bursele din Asia au scăzut din cauza temerilor că băncile nu vor folosi banii de la BCE la creditare

Bursele din Asia au scăzut din cauza temerilor că băncile nu vor folosi banii de la BCE la creditare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 523 de bănci din zona euro au accesat un volum record de finanţare, de 489 miliarde euro, la licitaţia derulată miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), atrase de dobânzile foarte avantajoase, în medie de 1%, oferite de instituţie.

Operaţiunea a calmat temerile privind declanşarea unei crize a creditelor în Europa, însă nu are un impact direct în privinţa soluţionării crizei datoriilor de stat din zona euro, modul de utilizare a banilor fiind la latitudinea băncilor.

Indicele MSCI al pieţelor emergente din Asia a scăzut cu 0,7%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 0,8%.

În pofida declinului, acţiunile japoneze sunt cel mai puţin afectate de volatilitatea generată de criza din zona euro. Fluctuaţiile zilnice ale indicelui Nikkei au depăşit 2,5% în doar 16 şedinţe de tranzacţionare din acest an, faţă de 88 de sesiuni pentru indicele european Euro Stoxx 50, respectiv 41 de zile pentru S&P 500 de la New York.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones a închis miercuri în stagnare, iar S&P 500 a crescut cu 0,2%, însă piaţa Nasdaq a coborât cu 1%, acţiunile din industria IT fiind afectate sever de rezultatele dezamăgitoare raportate de Oracle, care au generat temeri privind perspectivele întregului sector.

Profitul şi vânzările Oracle s-au plasat sub estimări pentru prima dată în ultimii zece ani, iar acţiunile companiei s-au prăbuşit miercuri cu 12%, pe un rulaj ridicat. Titlurile altor nume mari din industria IT, precum IBM şi Cisco, au fost de asemenea afectate sever, înregistrând scăderi de 3,1%, respectiv 2,6%.

Moneda euro a stagnat joi pe pieţele asiatice la circa 1,3043 dolari, traderii considerând că pragul de 1,3 dolari, minimul atins pe 14 decembrie, va fi greu de străpuns în următoarea perioadă. Minimul monedei europene în anul 2011 a fost de 1,286 dolari pe euro.

Analiştii au arătat că "banii ieftini" puşi de BCE la dispoziţia băncilor vor reduce costurile de finanţare ale instituţiilor de credit din zona euro, însă nu şi pentru împrumuturile în dolari. Astfel, băncile vor hotărî cel mai probabil să folosească banii obţinuţi miercuri pentru a-şi reduce propriile datorii, a scăpa de activele "toxice" şi a-şi consolida situaţiile financiare şi capitalul, şi nu pentru creditare.

"Tentaţia cea mai mare pentru bănci va fi să stea pe această lichiditate, şi nu să o recicleze prin economie, deoarece situaţiile financiare sunt sub tensiune, iar instituţiile financiare trebuie să-şi consolideze capitalul pentru a se conforma reglementărilor Basel III", consideră analiştii BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană.

Costurile de finanţare ale Italiei şi Spaniei au crescut miercuri, după opt sesiuni consecutive de scădere, iar tensiunile de pe pieţele financiare în monedă americană au împins dobânda Libor la cel mai ridicat nivel din iulie 2009, de 0,57125 pentru finanţarea pe trei luni, de la 0,56975% anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici