Bursele din Asia au scăzut marţi, iar aurul a atins un nou maxim istoric

Bursele din Asia şi moneda euro au coborât marţi, iar preţul aurului a crescut la un nou maxim istoric, din cauza temerilor că actuala criză a datoriilor de stat din zona euro se agravează şi ar putea declanşa o nouă criză bancară.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului Bursele din Asia au scăzut marţi, iar aurul a atins un nou maxim istoric

Bursele din Asia au scăzut marţi, iar aurul a atins un nou maxim istoric (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 2,2%, iar indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 1,7%.

Preţul aurului a depăşit 1.920 dolari pe uncie, stabilind un nou record istoric, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale japoneze cu maturitatea la zece ani, considerate active sigure pe timp de criză, a coborât sub 1%.

Moneda euro a coborât la minimul ultimelor şapte săptămâni faţă de dolar, la un curs de 1,4055 dolari/euro.

Preţurile tranzacţiilor futures cu acţiuni europene sunt în scădere cu 1,3% şi anunţă un debut negativ pe cele trei mari pieţe de la Londra, Frankfurt şi Paris.

Indicii futures pe bursa de la New York arată scăderi de 2,7%, anunţând o şedinţă de pierderi masive pe Wall Street.

Bursa de la New York a fost închisă luni cu ocazia unei sărbători legale, în timp ce marile pieţe din Europa şi Asia au scăzut puternic.

Bursele europene au căzut cu 4% luni, iar acţiunile bancare au ajuns la cele mai reduse niveluri din ultimii doi ani.

Sentimentul negativ din piaţă este alimentat şi de posibilitatea intrării Statelor Unite într-o nouă rundă de recesiune, ipoteză susţinută de un val de date economice slabe, cel mai recent fiind raportul publicat vineri privind numărul angajărilor din august, care a indicat că angajatorii americani nu au creat locuri de muncă luna trecută.

Ministrul Finanţelor din Singapore a declarat marţi într-o conferinţă că economia globală are şanse mari să intre în recesiune, posibilitatea evitării acestui scenariu fiind acum mai redusă, iar economiile din Statele Unite şi Europa sunt în stagnare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici