Bursele europene au deschis luni în retragere, băncile italiene continuând scăderea
Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,4%, după ce a închis vineri în scădere cu 0,8%, afectat de raportul dezamăgitor privind numărul angajaţilor din SUA.
Acţiunile băncilor italiene Intesa SanPaolo şi UniCredit au coborât în debutul şedinţei de luni cu 2,7%, respectiv 1,5%.
Autoritatea italiană de reglementare a pieţelor de capital a aprobat duminică noi reguli privind anunţarea poziţiilor scurte (speculative) pe care intră investitorii, în încercarea de a reduce volatilitatea după vânzarea masivă de acţiuni bancare şi de obligaţiuni guvernamentale din şedinţa de vineri.
„Sentimentul investitorilor este negativ în această dimineaţă. Nimeni nu ştie unde se va opri această criză sau când va cădea următoarea piesă de domino, dar nu poţi împiedica specula în pofida obişnuitului făcut cu mâna din partea oficialilor europeni, care acuză ceea ce ei consideră influenţa intruzivă a fondurilor de hedging. Situaţia din Italia este de cu totul altă magnitudine decât cea din Grecia, Portugalia şi Irlanda, şi aduce criza la un alt nivel”, comentează un analist londonez.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a oficialilor europeni responsabili de combaterea crizei, reflectând temerile privind răspândirea turbulenţelor către Italia, a treia mare economie din zona euro.
Moneda euro s-a depreciat luni pe pieţe asiatice în raport cu dolarul, dar a revenit ulterior spre pragul de 1,42 dolari, în stagnare în raport cu sesiunea de vineri.
Faţă de francul elveţian, euro se apropie de minimul record de 1,1808 franci/euro atins la sfârşitul lunii iunie pe platforma EBS.
Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a coborât luni cu 1,2%, punând capăt unei perioade de trei săptămâni de creştere, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 0,7%, tras în jos în principal de acţiunile bancare.