- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursele europene au închis luni cu cea mai mare scădere din istorie
Acţiunile europene au închis, luni, în scădere cu 7,8%, cea mai mare pierdere zilnică din istorie, şi au ajuns la minimul ultimilor patru ani, în contextul în care criza din sectorul financiar internaţional s-a agravat, forţând guvernele să salveze bănci importante şi să protejeze depozitele populaţiei.
Bursele europene au căzut cu 7%, la nivelul minim din ultimii patru ani
Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor acţiuni europene, a coborât cu 7,8%, la 1.004,9 puncte, peste pierderea de 6,3% consemnată în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001. Indicele a scăzut cu 1,4% săptămâna trecută şi cu peste 30% de la începutul anului.
Deşi autorităţile SUA au aprobat vineri programul de 700 miliarde dolari pentru susţinerea sistemului financiar, decizia nu a reuşit să calmeze temerile investitorilor.
Acţiunile băncilor au afectat cel mai mult evoluţia indicelui, Royal Bank of Scotland pierzând 20%, Barclays 13,8%, iar UBS 12,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Aceasta este panică. Nu am văzut niciodată în istorie o intervenţie publică derulată într-o asemenea manieră, într-un timp atât de scurt", a declarat Valerie Plagnol, analist şef la CM-CIC Securities, din Paris.
Indicele german DAX a scăzut cu 7,1%, bursa de la Londra a coborât cu 7,9%, iar barometrul pieţei de la Paris, CAC 40, a pierdut 9%.
În prima parte a tranzacţiilor de luni, Bursa de la Viena a scăzut cu peste 8%, declin susţinut tot de titlurile din sectorul financiar. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile Erste Bank şi Raiffeisen International, care au pierdut 12,6%, respectiv 10,7% din valoare.
"Este o situaţie mizerabilă. Apoi se adaugă problemele pe care sectorul bancar le-a avut în week-end. Există un plan de stabilizare, ceea ce este o veste bună, dar există şi incertitudinea legată de preţul activelor care vor fi cumpărate cu aceste fonduri, iar realitatea este că va dura ceva timp până vom vedea beneficiile", a declarat Henk Potts, analist la Barclays Stockbrokers.
De asemenea, investitorii se tem că planul de salvare ar putea să nu fie suficient pentru a opri intrarea economiei SUA în recesiune.
BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză listată, a anunţat că va plăti 14,5 miliarde de euro pentru a prelua controlul grupului financiar Fortis. Tranzacţionarea titlurilor Fortis a fost oprită pe bursa Euronext din Amsterdam.
Germania a oferit garantarea integrală a depozitelor bancare, iar Coreea de Sud a promis că va utiliza 240 miliarde de dolari din rezervele oficiale pentru a ajuta instituţiile să asigure suficientă lichiditate în valute.
"Guvernele europene încearcă să stabilizeze sectorul financiar prin încercarea de a salva instituţile importante. În timp ce acţiunile lor sunt de înţeles, mirosul disperării rămâne puternic", a declarat Chris Hossain, un manager la ODL Securities.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO