Bursele europene au recuperat o parte din pierderi

Bursele europene au recuperat spre mijlocul zilei o parte din scăderile de la deschiderea şedinţei de marţi, însă evoluţiile negative din sectorul bancar s-au menţinut, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a respins programul de salvare a sectorului financiar propus de administraţia Bush.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au recuperat o parte din pierderi

Bursele europene au recuperat o parte din pierderi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scăderile băncilor au fost echilibrate de sectorul minier şi de evoluţia retailerului britanic Tesco, rezultând o creştere de 0,2% a indicelui de referinţă FTSEurofirst 300, la 1.049,23 puncte, până la ora 9:31 GMT.

În deschiderea şedinţei, FTSE300 a scăzut cu peste 2%, la cel mai redus nivel înregistrat din 22 noiembrie 2004. Luni, indicele a încheiat ziua de tranzacţionare cu 5,2% sub nivelul de la finele săptămânii trecute.

FTSE300 ar putea încheia luna septembrie cu o scădere de 12% faţă de august, respectiv 13% faţă de 30 iunie.

Băncile şi-au menţinut scăderile şi au fost principala influenţă negativă asupra indicelui.

Royal Bank of Scotland a pierdut 8%, UniCredit a avut un declin de 5,4%, BNP Paribas a coborât cu 2,9%, iar Deutsche Bank s-a depreciat cu 3,1%.

În plus, acţiunile băncii belgiano-franceze Dexia au crescut cu 18%, datorită majorării de capital de 6,4 miliarde de euro, la care vor contribui guvernele din Franţa, Belgia şi Luxembourg şi o serie de investitori importanţi.

Compania britanică Tesco, al treilea mare retailer la nivel global după Carrefour şi Wal-Mart, a înregistrat un avans de 3,1% la bursă, după ce profitul aferent primului semestru s-a încadrat în aşteptări şi estimări, iar conducerea a îmbunătăţit dividendul propus pentru acest an.

Sprijiniţi de preţurile ridicate ale aurului, companiile miniere au avut o influenţă pozitivă asupra evoluţiei FTSEurofirst 300. Rio Tinto a urcat cu 5%, BHP Billiton a câştigat 2,8%, iar Anglo American a consemnat un avans de 2,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici