Bursele europene au revenit pe minus, după o scurtă perioadă de creştere

Bursele europene au revenit pe minus luni, după o scurtă perioadă de creştere, trase în jos de companiile miniere în urma retrogradării ratingului SUA, în timp ce acţiunile financiare cresc datorită zvonurilor că Banca Centrală Europeană (BCE) a început să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole.

Urmărește
856 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au revenit pe minus, după o scurtă perioadă de creştere

Bursele europene au trecut pe plus. Traderii observă prezenţa BCE pe piaţa obligaţiunilor de stat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Acţiunile Banco Sandander şi UniCredit au crescut cu aproape 5% după ce BCE a început să cumpere obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole, au declarat pentru Bloomberg cinci surse apropiate situaţiei.

Indicele STOXX Europe 600 a pierdut 0,4% până la ora 9:25 la Londra (12:25 ora României), după ce scăzut anterior cu până la 1,5%.

Tranzacţiile futures cu acţiuni din componenţa indicelui Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York anunţă o scădere de 1,6%, faţă de 3,1% în prima parte a zilei. Totodată, indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a retras cu 2,5%.

Bursele europene au deschis luni în scădere, cu companiile miniere în prim plan, afectate de temerile privind cererea de materii prime din SUA în contextul perspectivelor economice incerte, după ce S&P a retrogradat pentru prima dată ratingul ţării, de la AAA la AA+.

Ulterior, pieţele au revenit pe plus, datorită optimismului generat de zvonurile privind intervenţia BCE pe pieţe pentru achiziţia de obligaţiuni italiene şi spaniole în vederea împiedicării efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat.

BCE a anunţat duminică seară că va "implementa activ" programul de achiziţii de obligaţiuni, sugerând că va cumpăra titluri italiene şi spaniole de pe piaţa secundară pentru a împiedica efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Randamentele obligaţiunilor celor două ţări au scăzut puternic luni, iar moneda euro s-a apreciat, datorită măsurilor BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici