- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursele europene au scăzut luni cu peste 3%
Bursele europene şi-au extins pierderile în şedinţa de luni la peste 3%, evoluţie alimentată de scăderea acţiunilor băncilor, cauzată de anunţul privind naţionalizarea Fortis, care a accentuat temerile investitorilor privind stabilizarea sistemului financiar.
Bursele europene au scăzut luni cu peste 3%
La ora 7:54 GMT, indicele FTSEurofirst 300 coborâse cu 2,6%, la 1.075,83 puncte, după ce a scăzut anterior cu peste 3%.
Titlurile Royal Bank of Scotland, UBS, Banco Santander, Barclays, UniCredit şi BNP Paribas au pierdut între 3% şi 11,6%.
Acţiunile Dexia au scăzut cu 29%, după ce publicaţia Le Figaro a anunţat că banca a lansat o majorare de capital de urgenţă.
Un purtător de cuvânt al Dexia a confirmat faptul că managementul companiei a avut o întâlnire de urgenţă duminică, cu scopul de a discuta despre situaţia Fortis, dar a refuzat să comenteze în privinţa articolului din Le Figaro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Reprezentanţii Congresului SUA şi cei ai administraţiei au ajuns, duminică, la un acord preliminar privind planul de stabilizare a pieţelor financiare, care ar autoriza Trezoreria să aloce fonduri de 700 miliarde dolari pentru achiziţia de active bancare riscante.
Investitorii sunt în continuare precauţi, temându-se că programul nu va fi suficient pentru asigurarea stabilităţii economiei.
În Europa, criza financiară internaţională a forţat autorităţile să salveze instituţiile cu probleme.
Guvernele din Belgia, Olanda şi Luxembourg vor naţionaliza grupul financiar Fortis, pentru a salva instituţia de la faliment. Măsura, anunţată duminică, a provocat îngrijorare în rândul investitorilor, care se tem că programul de revigorare al sistemului financiar din Statele Unite, printr-un efort guvernamental de 700 miliarde de dolari, nu va stabiliza pieţele.
Acţiunile Fortis au deschis şedinţa de luni în uşoară creştere, de 1,2%, datorită programului de naţionalizare.
Naţionalizarea Fortis a transmis un semnal negativ în pieţele europene, iar investitorii aşteaptă noi măsuri similare în cazul altor giganţi financiari.
Fortis este prima bancă europeană mare care se regăseşte în pragul colapsului şi are nevoie de sprijin guvernamental, în urma crizei globale a creditelor, declanşată în urmă cu 13 luni în Statele Unite.
În plus, guvernul Marii Britanii a anunţat luni că va naţionaliza banca Bradford & Bingley (B&B), după vânzarea reţelei de depozite şi retail bancar către Banco Santander.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO